Adalékanyagok felhasználása a fogyasztásra szánt baromfihús esetében

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Táplálkozásunkban mostanság uralkodóvá vált az iparszerűen előkészített, félkész illetve késztermékek fogyasztása. Világossá vált, hogy az élelmiszertermelés túlnőtte az országhatárokat, így már a különféle élelmiszerek a világpiacon versenyeznek. A piaci versengés, a legjobb minőségre törekvés, és a fogyasztók bizonyos körének megnyerése és a hosszabb idejű eltarthatóság kereslete, olyan adalékanyagok élelmiszerekbe juttatását eredményezte, melyek nem tekinthetőek az adott élelmiszerek természetes összetevőinek. Az adalékanyagok jelenléte egy élelmiszerben egészségvédelmi, vagyis élelmiszerbiztonsági kérdéseket vet fel. Számos kérdés merül fel ezekkel az élelmiszeripari-adalékanyagokkal szemben. A fogyasztók részéről nagyon sok kérdés merül fel, tartanak a gyarapodó adalékanyag-terheléstől, mivel számos helyen találkozhatnak lehangoló statisztikai adatokkal. A közvéleményben sajnos nagyon sok téves, ijesztő információval szembesülhetünk. Ezeket a téves információkat melyek nem megalapozott következtetésen alapulnak, a kompetens szakvélemény és az élelmiszertermelés szabályozásáért felelős állami és hatósági szervek próbálják eloszlatni a média segítségével.

Leírás
Kulcsszavak
Adalékanyag, baromfi, hús, karragén, hidrokolloid
Forrás