In vivo agyi anyagcseretérkérképek összehasonlító vizsgálata idegsebészeti kórképekben

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Munkám során pozitron emissziós tomográfiával FDG, ill. MET nyomjelző anyagot használva kapcsolatot kerestem az egyes idegsebészeti kórképek strukturális és metabolikus változásai között. Önálló eredményként a következőket foglalhatjuk össze.

  1. Gliomás betegek FDG-vizsgálatakor a HS/CA aránya alapján elkülöníthetőek a low- és high-grade tumorok (p<0,014). Mivel a HS/WM arányban a statisztikailag szignifikáns elkülönítés csak tendencia jelleggel figyelhető meg (p<0,072), ha a HS/CA arány 1,8 feletti, a HS/WM arány pedig 2,8 feletti, úgy nagy valószínűséggel high-grade tumorról van szó. A vizuális skálával történő kombináció teljes klinikai biztonságot ad. Ha az aránypárok alacsony értékűek, vagy a tumor a vizuális skálán az 1. csoportba tartozik, úgy low-grade tumort diagnosztizálhatunk (Pearson Chi Square, p=0,009). A MET-mérések elemzése alapján klinikai használatra a vizuális skála alkalmazását ajánljuk. Az 1. csoportba tartozó tumorok biztosan low-grade jellegűek, a high-grade tumorok 3. csoportba való tartozása szignifikáns (Pearson Chi Square, p=0,049).
  2. Az ipszilaterális thalamus FDG-felvétele frontalis és temporalis daganatokban, a nucleus lentiformisé a frontalis daganatokban, míg az occipitomedialis agykéreg FDG-felvétele temporalis tumoros epilepsziában csökkent. A nucleus lentiformisban és a thalamusban megfigyelt csökkent FDG-felvétel másodlagos az alapbetegséget illetően, az agykérgi excitabilitás károsodott szubkortikális regulációjával kapcsolatos.
  3. Subarachnoidalis vérzés kórlefolyása során neurológiai góctünettől mentes vazospazmus eseteiben is diffúzan emelkedett FDG-felvétel észlelhető, mely az idegszövet védekező reakciója. A fokozott glükózfelvétel elmaradása a tünetképző, súlyos vazospazmusban szenvedő betegek csoportjában már a nem kompenzált ischaemia jeleként értékelendő. A döntően fronto-basalis régió csökkent FDG-felvétele jelzi az ischaemiát és felhívja a figyelmet a műtéti megterhelésre.
Leírás
Kulcsszavak
Forrás