A csincsillák szaporasága és nevelőképessége

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Egy állattenyésztési tevékenység megindításánál, mindig az első lépésként kell megtenni az adott állatfaj tenyésztésének célját. A legtöbb ma tenyésztett állatfajnál elsődleges cél a hústermelés, a tejtermelés vagy baromfiknál a tojástermelés. Nem szabad elfeledni, hogy míg egy-egy hús-tej-tojás termelő állománynak is megvan a maga tenyésztői bázisa, ahol nem a termelés a cél, hanem az értékmérő tulajdonságok tökéletesítése, a genetikai állomány javítása. Előfordul, hogy ezen állatokat a termelési telepeken tenyésztik, de leggyakrabban elkülönülnek a termeléstől. Nincs ez másként a prémes állattenyésztésben sem. A legjobb tulajdonságú egyedeket továbbtenyésztésre bocsájtják, míg a gyengébb értékmérőkkel rendelkezők a "termelésben" maradnak. A termelés ez esetben a prémérettség 95-100%-os eléréséig tart, ezután a termelési munkálatokat a prém kikészítési folyamatok veszik át. A végtermék az ágazatban az a tartósított gerezna, ami az állat bőrét és szőrzetét jelenti. A csincsilla tenyésztés az állattenyésztési ágazat egy olyan fiatal ága, ami kiegészítésre, még számos kutatásra és kísérletezésre szorul. Az állatok számos tulajdonságait, a tulajdonságokban rejlő értékekeket, lehetőségeket még sok tenyésztő nem fedezte fel. Egy olyan kimeríthetetlen és szükségszerű tenyésztésről van szó, ami sok gazda számára ismeretlen, vagy abszurd a csincsilla tenyésztésébe kevesen kezdenek bele. Az ágazatnak pedig szüksége lenne arra a kettéválásra, ami a legtöbb állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságnál már megtörtént. A tenyésztés és a termelés különválására. Ez a fajta kettéválás az ágazat számára egy olyan előrelépést jelentene, ami nemcsak a prémtulajdonságok, hanem a szaporulati tulajdonságok javulásását is eredményezné. Elenedhetetlen a környezeti befolyás folyamatos kiaknázása. Folyamatos kísérletek szükségesek a tartástechnológia, ezen belül a fény-fűtési-szellőztetési programok optimalizálására. Mivel még mindig nem eléggé ismert állatfaj szükséges a takarmányozással kapcsolatos kísérletek elvégzése. A szaporaság javításában a csincsillák esetén fiziológiás lehetőségeink vannak, ha javítjuk a szaporaságot növeljük a prém mennyiséget a prém minőséget a prémérettség eléréséig folyamatosan javíthatjuk, a mennyiség növelésével pedig maximalizálható a profit.

Leírás
Kulcsszavak
csincsilla, szaporaság, nevelőképesség
Forrás