Radix ento-és paramolaris

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

ÖSSZEFOGLALÁS

A radix ento- és paramolaris kezelése kihívást jelenthet minden szakember számára. Egy extra csatorna jelenlétének a lehetőségére mindig gondolnunk kell. Jóllehet, e gyökér és gyökércsatorna variációk ritkán fordulnak elő, törekedni kell minden csatorna feltárására és kezelésére a sikeres klinikai eredmény elérése érdekében. A helyes szögben készített és értelmezett radiográf felvétel segít a pulpakamra és gyökér anatómia azonosításában. Fontos, hogy a kezelést végző szakember tisztában legyen a terápiás protokoll eltéréseivel. Elsőként említhető a megfelelő trapéz alakú bemenet kialakítása és az egyenes vonalú műszerbejutás biztosítása. A munkahossz meghatározásánál figyelnünk kell a szokásostól eltérő hossz lehetőségére (általában rövidebb) és az ezzel járó túltágításra, a bennék periapikális térbe történő préselésére. Mindenképpen segítségünkre lehet ezekben az esetekben az apex lokátor. Ha gépi megmunkálást választunk, akkor részesítsük előnyben a hajlékony, kisebb konicitású endodonciai eszközöket, ezzel talán elkerülhetjük a hibákat, mint például csatorna kiegyenesítése, lépcsőképződés, csatorna áthelyezés és munkahossz vesztés.

Összességében elmondható, hogy e ritkán előforduló fenomén befolyásolja az alsó moláris fogak kezelésének módját és kimenetelét.

Bízom benne, hogy diplomamunkámmal sikerült felhívnom jövőbeli kollégáim figyelmét abban az esetben, ha praxisuk során hasonló esetekkel találkoznának.

Leírás
Kulcsszavak
Radix entomolaris, Radix paramoralix
Forrás