A fájdalommal kapcsolatos molekulák vizsgálata gyulladásos és neuropátiás fájdalom modellekben

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A fájdalom olyan kellemetlen jelenség, melynek kialakításában a szervezet számos komponense részt vesz. A nocicepció, vagyis a képesség, hogy a szervezet detektálni tudja a számára káros ingereket, elengedhetetlen a túlélése ill. a jóléte szempontjából.

Egyre több kísérleti adat utal arra, hogy az idegsejtek mellett a gliasejtek is fontos szerepet játszanak a krónikus fájdalom fenntartásában. Az asztrocita aktivációja számos intracelluláris szignálútvonal aktivációjában manifesztálódhat: NFkB, MAPK útvonalak; GFAP up/downreguláció; asztrogliózis/hipetrófia, melyek végső soron gyulladásos mediátorok felszabadulását eredményezik. Ezen mediátorok között kitüntetett jelentőséggel bír az IL-1β.

A munkacsoport korábbi kísérletei alkalmával már sikerült kimutatni ezen citokin ligandkötő receptorát, az IL-1R1-t. Jelen kísérleteink alkalmával primer gerincvelői asztrocita kultúrákban vizsgáltuk a receptort. Ezen túlmenően megvizsgáltuk az IL-1β hatását a kultúrákra, s citokin array segítségével azt is tanulmányoztuk, hogy mely citokinek szabadulnak fel másodlagosan az IL-1β hatására, különös figyelmet szentelve az IL-6 molekulának, melyet a továbbiakban western blot segítségével vizsgáltunk.

Leírás
Kulcsszavak
fájdalom, citokinek, gyulladás, glia
Forrás