Fehérjék és szénhidrátok kölcsönhatásainak és reakcióinak vizsgálata izotermikus titrációs kalorimetriával

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az ITC módszer fő felhasználási területe a molekuláris interakciók és enzimreakciók vizsgálata. Dolgozatomban egy olyan módszert alkalmaztam, mely a korábbi módszerek előnyös tulajdonságainak kombinálásával hatékonyan alkalmazható enzimkinetikai és gátlás vizsgálatokra egyaránt. A módszert más módszerekkel nehezen követhető reakciók és rosszul oldódó, gélesedő rendszerek enzimkinetikai vizsgálatára alkalmaztam. Az enzim gátlási vizsgálatok során vizes növényi kivonatok és vízben rosszul oldódó vegyületek humán nyál alfa-amiláz gátló hatását teszteltem. A kötődési vizsgálatok során kationos oligoszacharid származékok és egy véralvadásgátló szer kölcsönhatását, illetve egy humán szérum albuminra specifikus monoklonális antitest antigén kötését vizsgáltam.


The main application areas of ITC method are the investigation of molecular interactions and enzymatic reactions. In my dissertation I applied a method, which combining the beneficial properties of earlier described ITC-based methods, provides an efficient opportunity to study enzyme kinetics and enzyme inhibition. This method was used to test of enzymatic degradation of badly soluble, gelatinous substrates and reactions, which are hardly investigated using other techniques. During inhibition studies human salivary alpha-amylase inhibition properties of aqueous plant extracts and badly soluble inhibitor compounds were tested. I investigated the interaction of cationic oligosaccharides and a carbohydrate-derivative anticoagulant and determined the antigen binding properties of a monoclonal antibody specific to human serum albumin.

Leírás
Kulcsszavak
enzim kinetika, kötődési vizsgálat, izotermikus titrációs kalorimetria, isotherm titration calorimetry, binding study, enzyme kinetics, gátlási vizsgálat, enzyme inhibition
Forrás