Cirokliszt sütőipari felhasználási lehetőségeinek vizsgálata

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A cöliákia vagy más néven lisztérzékenység a 20. század betegségének tekinthető. Egyre több embert diagnosztizálnak gluténérzékenységgel nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon. Ezért is kulcsfontosságú témakör napjainkban, hogy a glutén tartalmú élelmiszereket más, glutént nem tartalmazó alapanyagokból előállított termékekkel, vagy akár mesterséges úton előállított alapanyagokkal helyettesítsük és azt elérhető áron forgalmazhassuk. Ehhez olyan gabonákra van szükségünk, amelyek glutént nem tartalmaznak. Ilyen gabonafajta, amit már jelentős mértékben hasznosítanak is az élelmiszeriparban a kukorica, amelynek felhasználása már amúgy is jelentős és sokrétű. Van azonban egy gabonafajta, ami ugyan körülbelül 300 millió embernek jelenti a napi élelmiszerforrást többnyire a szegényebb, forró égövi területeken lévő országokban, de a fejlett országokban a kedvező kémiai és élettani hatása ellenére, mégsem használják fel jelentős mennyiségben élelmiszeripari termékek előállítására. Ez a gabonanövény a cirok.

Leírás
Kulcsszavak
cirok, gluténmentes, kenyér, hőkezelés
Forrás