Echocardiographiaval szerzett tapasztalatok és klinikai megfigyelések acut myocardialis infarctusban

Dátum
2007-06-21T12:44:01Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Összességében az eredmények gyakorlati használhatóságának lehetőségei közül az alábbiakat emelem ki:

  1. AMI-ban az echocardiographia segítségével kimutatott segmentalis bal kamrai FMZ bal Tawara-szárblokk EKG képe mellett is megbízhatóan segíti a diagnózis felállítását.
  2. Dyskinesis kialakulása heveny szívinfarktusban fokozott kórházi mortalitással jár, jó globális systoles bal kamra funkció esetén is.
  3. A bal kamrai FMZI használata a kardiológiai gyakorlatban rutinszerűen javasolható, hiszen adataink szerint is a 2,0 feletti érték az AMI rossz korai prognózisát jelzi.
  4. AMI thrombolyticus terápiája után a bal kamrai FMZI legalább 10%-os javulása, és a legsúlyosabb FMZ qualitásának javulása sikeres coronaria reperfusiora utal.
  5. Adataink megerősítik azokat a megfigyeléseket, melyek szerint AMI-ban a thrombolyticus terápia elmaradása, a mellsőfali infarctus, a bal kamrai aneurysma és csökkent systoles bal kamra funkció esetén valószínűbb korai bal kamrai thrombus kialakulása.
  6. Megállapítható, hogy a szívinfarctus rizikófaktorai közül a hypercholesterinaemia, a hypertonia és a diabetes mellitus nem növeli a korai bal kamrai thrombusképződés gyakoriságát, a dohányzó betegek körében pedig ritkább a bal kamrai thrombus előfordulása.
  7. A 145 eset kapcsán a bal kamrai thrombus incidenciájában szezonális ingadozás figyelhető meg: szignifikánsan gyakoribb télen és tavasszal.
  8. Vizsgálataink alapján a nem-mellsőfali AMI-ban a BKT-k embólia hajlama nagyobb, mint mellsőfali lokalizáció esetén.

Munkám során az a meggyőződés vezérelt, hogy a számunkra mindenkor elérhető technikai lehetőségeket – jelen esetben az echocardiographiat – minél hatékonyabban használjuk ki a mindennapi betegellátásban. Különös jelentőséget kap ennek a célnak a megvalósítása olyan drámai klinikai helyzetben, mint az AMI. Csupán egyetlen téves diagnózis elkerülése, vagy súlyos szövődmény korai felismerése betegéletet menthet. Tapasztalataim alapján is megállapítható és javasolható, hogy a heveny szívinfarktus ellátásának szükségszerűen szerves része a megbetegedés korai szakában elvégzett echocardiographia.

Leírás
Kulcsszavak
Forrás