Képalkotó vizsgálatok diagnosztikai értéke Gaucher-kórban

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
  1. A magyarországi Gaucher regiszterben nyilvántartott Gaucher-kóros betegek közül tizenhatot vizsgáltam, akik nemcsak az első kivizsgáláson, hanem az ellenőrző vizsgálatokon is rendszeresen részt vettek. Meghatároztam a betegek máj- és léptérfogatát, valamint vizsgáltam, hogy van-e a hasi parenchymás szervekben körülírt eltérés, és választ kerestem arra, hogy ezek differenciálása MRI vizsgálatokkal lehetséges-e. Egy beteg esetében módom volt a lép gócos eltéréseinek MRI felvételeit a makroszkópos és hisztológiai vizsgálatok képeivel összevetni. Vizsgáltam, hogy a femurokról készült MRI felvételeken milyen elváltozások látszanak a csontokban, csontvelőben, és hogy a kimutatott elváltozások hogyan korrelálnak a rtg. felvételen láthatókkal. Választ kerestem arra a kérdésre, hogy a rtg. felvételek alapján lehet-e közvetett módon a csontvelő infiltráció súlyosságára következtetni. Vizsgáltam, hogy a betegekben milyen gyakran fordul elő tüdőérintettség, és ennek milyen jellemzői vannak a HRCT felvételeken.
  2. Választ kerestem arra a kérdésre, hogy a splenectomizált betegek máj-, illetve csontelváltozásainak súlyossága eltérő-e a nem splenectomizáltakkal összevetve, mert ebben a kérdésben nincs egyetértés az irodalomban.
  3. Elemeztem a csontokban, csontvelőben, májban és lépben ESZT-re bekövetkező változásokat, és azt, hogy ez különbözik-e felnőttkorban és gyermekkorban. Vizsgáltam, hogy az MRI és a hagyományos rtg. vizsgálatok milyen mértékben alkalmasak a kontollálásra.
  4. Vizsgáltam, hogy az ESZT-ben nem részesülő betegek visceralis és csontelváltozásai mutatnak-e változást a követés során.
  5. Hirtelen kialakult, végtagokra lokalizálódó fájdalom, mozgáskorlátozottság, láz esetén a panaszos végtagról készült MRI képeket és rtg. filmeket elemezve morfológiai jeleket kerestem, amelyek alapján eldönthető, hogy csontkrízis, vagy osteomyelitis áll-e a háttérben, hiszen a beteg kezelése szempontjából ez alapvető fontosságú.
  6. Három beteg ESZT kezelése különböző okok miatt megszakadt. Vizsgáltam, hogy a kezelés megszakításának van-e hatása a máj- és léptérfogat alakulására, illetve a csontérintettségre.
Leírás
Kulcsszavak
Forrás