Komposzt oldat előállítása előkezelt mélyalmos baromfitrágyából

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az állattenyésztés kiemelkedően fontos szerepe, az élelmiszer alapanyagok előállítása az emberiség számára. Az állattenyésztés jelentősége a világ népességének emelkedésével együtt növekszik, emiatt az intenzív tartási módok előtérbe kerülnek. Az intenzív állattartás miatt nagy mennyiségben keletkezik istállótrágya, melynek a tárolása valamint további felhasználása komoly gondot jelent a gazdák számára, mivel a telepen a trágya tárolása állategészségügyi szempontok miatt nem megoldható, a földekre pedig csak ősszel vagy kora tavasszal lehet kijuttatni. E trágyaféleségek jelentős mennyisége a baromfi ágazatból származik, amely közvetlen formában a szántóföldekre juttatható. A közvetlen szántóföldi hasznosítás mellett a szóban forgó alapanyagkörnek számos előnyös tulajdonsága mutatkozik meg az aerob fermentációs folyamatok tükrében. A Baromfi-Coop Kft. távlati célja a nyírjákói telephely komposztálási technológiáinak fejlesztése, amellyel szoros összhangban azt a célt tűztük ki, hogy a nagy mennyiségben melléktermékként keletkező baromfitrágyából, amely komposztálással elő lett kezelve, folyékony magas hozzáadott értékű tápanyagutánpótlásra alkalmas terméket, komposzt oldatot állítsunk elő laboratóriumi körülmények között.

A kísérleteimet a Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetben végeztem. A komposzt oldat előállítása során a komposzt/víz arány, áztatási idő, inkubálási hőmérséklet és levegőzés változtatásaival különböző komposzt oldatokat állítottam elő és vizsgáltam meg. A vizsgálataim során meghatároztam a komposzt oldatok kémhatását, vezetőképességét és nitrit-, nitrát-, ammónium-, nitrogén (NO2, NO3, NH4)-, foszfát-, foszfor-pentoxid és kálium tartalmát.

Vizsgálataim alapján megállapítható, hogy a levegőztetett technológiájú oldatokban a vizsgált nitrogénformák nagyobb mennyiségben volt megtalálható az oldatban, amely összefüggés kimutatható volt a foszfát-, foszfor-pentoxid-, és a kálium esetében is. A komposzt/víz arány vizsgálatai esetében pedig azt állapítottuk meg, hogy a kisebb komposzt/víz aránnyal rendelkező oldatoknak magasabb tápelem tartalma volt, míg az áztatási idő esetében a vizsgált nitrogénformák növekedtek, azonban a foszfát és kálium esetében ez az összefüggés nem állapítható meg.

Leírás
Kulcsszavak
komposzt, baromfi, trágya, oldat
Forrás