Mikroorganizmusok, vírusok szerepe coeliakiában

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Coeliakia az egyik leggyakoribb étel okozta megbetegedés. Olyan autoimmun betegségről van szó, mely egy életen át tart és jellemző módon a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár következményes felszívódási zavart okozva. Genetikailag fogékony egyénekben alakul ki bizonyos kalászos gabonafélék - rozs, árpa, búza - fogyasztása, vagy azok glutén fehérjéje által. A betegséget típusos esetben változatos extraintesztinális és gasztrointesztinális tünetek jellemzik, de tünetmentes formában is jelentkezhet, így felismerése éppen ezért nem egyszerű. Előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben növekvő tendenciát mutat. Az európai lakosság legalább 1%-a érintett, incidenciája Magyarországon 1:100. Az utóbbi időben számos tanulmány azt mutatta, hogy számos mikroba, vírus játszhat szerepet a coeliakia etiopatogenezisében, a betegség lefolyásában. A prevenció a modern népegészségügy fő irányvonala. Ezért a betegség kiváltó tényezőinek ismerete nem csak a kezelés, de a megelőzés szempontjából is rendkívül fontos. Ideális esetben a betegség tünetei megelőzhetővé, szinten tarthatóvá, esetleg megelőzhetővé válnak, amennyiben ismerjük a kiváltó okokat és a kórmegállapítás ideje is a lehető legrövidebb és leggyorsabb lefolyású.

Leírás
Kulcsszavak
coeliakia, lisztérzékenység
Forrás