A tejzsír zsírsav-összetételének megváltoztatása takarmányozási módszerekkel

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A tejtermelő szarvasmarha ágazat célja a minőségi tej- és tejtermék előállítás. A monodietikus takarmányozás egyik következményeként azonban a tejelő tehenek tejzsírjának zsírsav-összetétele kedvezőtlenül alakulhat. A rendelkezésre álló irodalmi adatokra alapozva a tejelő tehenek takarmányadagjában alkalmazott különböző zsírforrások- és készítmények (full fat magvak) hatást gyakorolhatnak a tejzsír zsírsav-összetételére. Igyekeztünk tehát feltárni, hogy intenzív tejhasznosítású szarvasmarha telepeken milyen eredmények érhetők el a tejzsír zsírsav-összetételének módosításában nagy n-3 zsírsav tartalommal rendelkező olajos magvak (full fat lenmag és full fat repcemag), valamint a lenmag olajgyártási melléktermékének (hidegen sajtolt lenmag) etetésével. Vizsgálataink több intenzív tejhasznosítású szarvasmarha telepen folytak. A három telepet az „A”, „B” és „C” jelöléssel különböztettem meg. A kísérleti szempontokat és a nagyüzemi termelés adta lehetőségeket mérlegelve a rendelkezésre álló és lehetséges takarmány-kiegészítőként funkcionáló anyagok közül a nagy n-3 telítetlen zsírsavtartalommal rendelkező full fat lenmagot, továbbá annak ipari feldolgozásából származó hidegen sajtolt lenmagot, valamint a full fat repcemagot választottuk. A hidegen sajtolt lenmag takarmány-kiegészítés hatására a többszörösen telítetetlen zsírsavak közül az A és B telepnél egyaránt tapasztaltuk a konjugált linolsav- és az α-linolénsav arányának növekedését az etetés után. A többszörösen telítetlen zsírsavak elemzésekor a full fat olajos magvak takarmány-kiegészítés etetését követően a konjugált linolsav, az α-linolénsav, az eikozadiénsav és a dokozapentaénsav arányában volt igazolható a növekedés, az A telep eredményei alapján. Az emelt és a normál dózisban alkalmazott full fat lenmag takarmány-kiegészítés a tejzsír többszörösen telítetlen zsírsavai közül az α-linolénsav, az eikozapentaténsav és a dokozapentaénsav arányban idézet elő növekedést mind az A, mind a B telepen. További pozitív változást az A telep eredményei a konjugált linolsav és a γ-linolénsav koncentrációban igazoltak. Összeségében elmondható, hogy a Magyarországon iparszerű tartásban termelő, intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozási gyakorlatában perspektivikus lehet a full fat lenmag vagy annak feldolgozásából származó hidegen sajtolt lenmag alkalmazása a tejzsír zsírsav-összetételének módosítása céljából. A megfelelő mennyiség meghatározása mellett nem befolyásolják a tejmennyiség és a tej összetételét hátrányosan, amely fontos szempont a hazai termelésben. Alkalmazásukkal előnyösen alakítható a tejzsír telített, egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavainak az aránya, amely az alapját képezheti további termékek fejlesztésének.


The objective of the dairy cow sector is to produce quality milk and dairy products. As a result of the mono diet nutrition of dairy cows the fatty acid composition of the cow milk can be unfavourable. Based on the available literature, the fat-sources and various preparations (full fat seeds) used in the diet of dairy cows might influence the fatty acid composition of milk fat. The objective was to investigate what results can be reached concerning the alteration of the fatty acid composition in milk fat, when feeding animals with oil seeds (full fat linseed and full fat rapeseed) as well as with the by-products of linseed-oil production (cold-pressed linseed). The experiments were carried out on several dairy cattle farms. The three farms are marked with „A”, „B” and „C”. Considering the research aspects and the possibilities of large scale production, out of the possible feed supplement materials, the full fat linseed high in n-3 unsaturated fatty acids as well as its industrial by-product, the cold extruded/ cold pressed linseed and also the full fat rapeseed were selected. The cold-pressed linseed feed supplement resulted in increased concentration of linoleic acid and α-linolenic acid after feeding on both farms A and B. When analysing the polyunsaturated fatty acids after feeding the full fat oil-seed feed supplement an increase was found in the proportion of the conjugated linoleic acid , α-linolenic acid, eicosadienoic acid and docosapentaenoic acid on farm A. Applying increased and normal doses of full fat linseed feed supplements out of the polyunsaturated fatty acids of the milk fat there was an increase in the proportion of α-linolenic acid, an eicosapentaenoic acid and a docosapentaenoic acid on A and B farms. On farm A further positive changes were observed in the concentration of conjugated linoleic acid and a γ-linolenic acid. Overall, the application of full fat linseed or its by-product, the cold-pressed linseed can be a perspective in the nutrition practice of intensively kept Holstein Friesian cattle stocks inn production in Hungary, so as to modify the fatty acid composition of milk fat. Given in suitable quantities, they do not have a harmful effect on milk yield or milk composition, which is an important aspect in Hungarian production. When applying the feed supplements the proportion of saturated as well as monounsaturated and polyunsaturated fatty acids of milk fat can be modified favourably, which might be the base of further developments of food products.

Leírás
Kulcsszavak
tejhasznú szarvasmarha, dairy cattle, full fat lenmag, full fat repcemag, hidegen sajtolt lenmag, tejzsír zsírsav-összetétel, n-3 polyunsaturated fatty acids, α-linolénsav, full fat linseed, full fat rapeseed, cold extruded linseed, fatty acid composition of milk fat, n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, α-linolenic acid
Forrás