Adalékanyag mentes ételízesítő termékek előállítása és vizsgálata különböző szárítási technológiák alkalmazásával
Absztrakt
A tudatos táplálkozás az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleme. Ahhoz, hogy tudatosan táplálkozzunk, törekednünk kell arra, hogy az általunk fogyasztott élelmiszerek minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzanak. A boltokban kapható ételízesítők használata szinte mindennapos a mai háziasszonyok konyhájában. Összetételüket tanulmányozva láthatjuk, hogy viszonylag kis arányban tartalmaznak szárított zöldségeket, fő összetevői a só és az ízfokozó anyagok. Szakdolgozatom fő célkitűzése egy olyan adalékanyag és só mentes ételízesítő készítése, amely kizárólag szárított zöldségeket tartalmaz. A termék készítéséhez négy eltérő szárítási technológiát alkalmaztam, amelyeket különböző tulajdonságok alapján vizsgáltam, és hasonlítottam össze.
Leírás
Kulcsszavak
ételízesítő, szárítás, liofilizálás