A hajdúböszörményi főtér rekonstrukciójának értékelése dísznövény- alkalmazás vonatkozásában

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Napjainkra egyre több település, köztük Hajdúböszörmény városa is büszkélkedhet impozáns főtérrel. Lakhelyem központjának teljes átalakítása, 2012-ben kezdődött el, egy 1,4 milliárd forintos pályázatnak köszönhetően, melynek jelentős részét az Európai Unió biztosította. A közel két éven át tartó rekonstrukció folyamán, a főtér teljes arculatváltozáson ment keresztül. Az átadás óta eltelt idő lehetővé teszi, hogy több éven át fejlődő, már beállt flóra szolgáljon szakdolgozatom alanyául.

Megvalósításának jellegzetességeit, változatos dísznövényhasználatának tükrében szeretném értékelni. Jól tervezett környezetben egész évben van látnivaló. Mivel egyetlen növény sem képes az esztendő minden hónapjában díszíteni, így szerepük az év során folyamatosan változik. Egy tudatosan megtervezett és szakszerűen eltelepített cserjefolt, szoliter vagy facsoport, különféle évelő ágyak, esetleg planténerbe ültetett növényanyag, évről évre komplexebb és összefüggőbb színfoltot képviselhet.

Az én feladatom, hogy az eltelt idő függvényében és a terület teljes valóságában végezzem a felmérést. Pontos információk és adatok segítségével szeretnék véleményt formálni. Számszerűsítem az aktív és passzív zónák megoszlásának arányát. Valamint a széles skálán alkalmazott dísznövények faj- ás fajtaköreit ismerve, képes vagyok csoportosítani életforma, származási hely, habitus, illetve az évszakonkénti aspektusokban megmutatkozó díszítőértékek: virág, lombszín és termés alapján. Célom hitelesen megállapítani, hogy az alkalmazott fajok és fajták megfeleltek-e a hozzájuk fűzött elvárásoknak, figyelembe véve azon tényezőket, melyek meghatározzák életképességüket és az ebből fakadó esztétikai értéküket.

Leírás
Kulcsszavak
dísznövény- alkalmazás, Hajdúböszörmény
Forrás