A polgármester jogállása és feladatai

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozatomban a polgármester jogállását és feladatait szeretném bemutatni. Azért választottam ezt a témát, mert a polgármester részt vesz a mindennapi életünkben és jobban bele szerettem volna látni a munkásságába.

A polgármesteri tisztség véleményem szerint nagyon sokszínű és érdekes. A polgármester az Önkormányzat első számú vezetője. A polgármestert egy ciklusra választják, de több polgármester is van, aki már több ciklus óta tölti be a tisztséget. Senki sem születik polgármesternek meg kell ismerni az ezzel járó szabályokat. A polgármestert a választópolgárok közvetlenül választják. Az Alaptörvény értelmében a polgármester választáson az rendelkezik aktív és passzív választójoggal, vagyis az választhat és választható, aki Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

A dolgozatomban ismertetem röviden az önkormányzati rendszert, a polgármesteri megbízatás keletkezését, megszűnését, az alpolgármesteri tisztséget és a főpolgármestert. Továbbá összeférhetetlenségi és méltatlansági szabályokat, a polgármester díjazását, a vagyonnyilatkozat-tételi eljárást és a polgármester feladat- és hatáskörét.

A polgármester feladat- és hatásköre kiterjed a képviselő testülettel, a bizottságokkal, a polgármesteri hivatallal, a gazdálkodással, a lakossággal és a településsel kapcsolatos feladatokra.

Ezenkívül a polgármester államigazgatási feladatokat is ellát, ilyen a honvédelem, a katasztrófavédelem és a polgári védelem. Ismertetem még a polgármester közjogi felelősségének szabályait is.

Leírás
Kulcsszavak
polgármester, jogállás, polgármester feladat
Forrás