Epoxidált szójaolaj fotopolimerizációjának karakterizálása

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Szakdolgozatomban az epoxidált növényi olajok közül az epoxidált szójaolaj fotopolimerizációs reakciójának karakterizálását végeztem. Kutatásom során meghatároztam a folyamatot befolyásoló fő tényezőket, majd ezek sokasága miatt a kutatócsoportunk által végzett előkísérletek alapján kiválasztottam azt a 3 paramétert, amely a legjobban hatott a polimerizációra. Ezen paraméterek kombinációja túl sok kísérletet eredményezne, ezért a kísérletek számának csökkentésének érdekében kísérlettervet készítettem. Az készített polimerek térhálósűrűségét kioldódásvizsgálattal határoztam meg, amit MALDI-TOF mérésekkel igazoltam.

A fotopolimerizáció nagy hatékonyságának érdekében megvizsgáltam az általam használt anyagok elnyelését UV-vis fotometriával. Az aktivátor elnyelési spektrumában 3 abszorpciós maximum látható, 340nm, 358nm és 377nm-nél. Ezzel szemben az epoxidált szójaolaj abszoprciós spektrumában csak 315nm-nél tapasztaltam maximális elnyelést. Az adatok alapján komprmisszumként 365nm-es gerjesztési hullámhosszt használtam, a besugárzási időt 1 órának választottam meg.

A fotopolimerizációt legjobban befolyásoló tényezőknek az aktivátor, és az iniciátor és a vízelvonószer mennyisége adódott. Kísérleteim során megállapítottam, hogy a legnagyobb összetételű minta nem polimerizálódott be, azért átdolgoztam a kísérlettervet, amely során a harmadik vizsgálati paraméternek a monomer-arányt választottam meg. Komonomerként az iparban már gyakran használt Uvacure 1500-at használtam.

A módosított kísérleti összetétellel sikerült polimerizálnom 5 mintát. A polimerizáció hatásfoka 50-80%- között változott az egyes esetekben. A szilárd mintákat ezután DMF-ben kioldódási vizsgálatot végeztem. A visszamaradt minták tömegéből hozamot számítottam, amely jó közelítéssel 99%-ot is meghaladta, így elmondható, hogy a szilárd minták nagy hányada teljesen térhálósodott. A térhálósodást MALDI-TOF tömegspektrometriás módszerrel igazoltam. A tömegspektrumokon nem azonosítható sem az epoxidált szójaolaj, sem az Uvacure 1500 móltömegével ekvivalnes tömeg/töltés különbségek.

Leírás
Kulcsszavak
fotopolimerizáció, epoxidált növényi olaj, szójaolaj, polimer
Forrás