Hallgatói dolgozatok (Kémiai Intézet)
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
A DE Természettudományi és Technológiai Kar Tanácsának 2009. november 25.-i határozata alapján a jövőben elektronikus formában is elhelyezésre kerülnek a szakdolgozatok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által működtetett egyetemi archívumban, a DEAba. A szakdolgozatok az archívumból kizárólag a Debreceni Egyetem IP-címeiről hozzáférhetőek, azokat nem lehet kinyomtatni, és azokból szövegrészeket nem lehet kiemelni.
Böngészés
legfrissebb feltöltések
- TételKorlátozottan hozzáférhetőPotenciálisan biológiailag aktív vegyületek folyadékkromatográfiás vizsgálata poliszacharid és cinkóna alapú királis állófázisokonPotenciálisan biológiailag aktív enantiomertiszta vegyületek valamint poliszacharid és cinkóna alapú királis állófázisok közötti kölcsönhatások és királis felismerés vizsgálata különböző kromatográfiás paraméterekkel a lehetséges enantiomerpár kimutatásának és elválasztásának céljából.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőRetek mikrozöldek nem célzott metabolomikai LC-MS analízise negatív ion módbanA vizsgálataim során Magyarországon elérhető 7 retek fajta 14 napos, steril körülmények között, hidroponiás környezetben nevelt mikrozöldjeinek nem célzott metabolomikai analízisét végeztem LC-ESI-MS/MS módszerrel, negatív ion módban. A mérésekből detektálható vegyületjelöltek (feature-k) medián m/z (m/zmed) értékeit és medián retenciós idő (rtmed) értékeit használtuk a kiértékelés során. A mérés minőségének megállapításáért felelős QC minták integrált értékeivel a feature-ket szűrtük az addukt- és izotóp tömegek eltávolítása után, és csak azokat tartottuk meg, amelyek tartották a korreláció (R2 ) 0,8 fölötti, valamint a (RSD) szórás 30% alatti határértékeket. A vizsgálat során a reprodukálhatónak titulált feature-k aránya alapján elmondható, hogy a mérésünk adatmegtartó volt (59,38%). A 731 reprodukálhatóan mérhető feature-ből 123 vegyületjelölt, MSI 3. (vegyület-osztály) szint szerinti annotációja volt sikeres. Az extraktum tömegspektruma a nem célzott jellegből kifolyólag egyidejűleg tartalmazott primer, és specializált anyagcseretermékeket. A sikeresen annotált specializált anyagcseretermékek között megtalálható voltak számos fontos vegyületcsalád. Detektálásra került 6 flavonoid-O-glikozid, 12 kumársav származék. A flavonoidokra nézve a legígéretesebb fajták a Jégcsap, a Korai, amely kis mennyiségben, de mindegyik flavonoidot tartalmazza, valamint a Müncheni, ugyan amely nem tartalmazza az összes detektált flavonoidot, de a tartalmazottak arányában kiemelkedő. Felnőtt retkek polifenolos vegyületeinek összetételével hasonlítva a mások által mért [43] arány eltér az eredményeinktől, erre egy lehetséges válasz a növény vizsgált szervei közötti különbség. Az annotált primer metabolitok közé tartozott 35 aminosav, 6 peptid, 2 pirimidin származék, 1 tercier amin, összesen 13 cukor egységre épülő, mélyebben nem azonosított szerves vegyület, köztük szacharidok, amelyek jó eséllyel glükozinolátok lehetnek, 14 zsírsav, valamint 1 mono-, vagy diszacharid zsírsav glikozid. Továbbá 6 egzaktabb módon definiált vegyület, köztük négy glükozinolát, és 2 polifenol- glükozid annotációja volt sikeres. A glükobrasszicin leginkább Müncheni fajtákból készült minta 2,22-szer nagyobb intenzitású jelet adott, mint a Koraiban, amit az Albena fajták követnek, de az összes többi fajtában megtalálható. Más munkák [44] a kifejlett egyedek közül a Plonezában találták meg. A 4- metoxiglükobrasszicin a tárgyalt glükozinolátok közül az egyik legígéretesebb antioxidáns [57], amely biotikus stressznek kitett kifejlett növényeknél megemelkedett koncentrációval bír [44]. A mikrozöldek (a)biotikus stresszhelyzetnek való kitételével elképzelhető, hogy a koncentrációja itt is emelhető. A vizsgálatok során a fiziológiás előnyökre való következtetési lehetőségek feltérképezése történt. Ha a specializált anyagcseretermékiért fogyasztjuk a mikrozöldeket, akkor a Korai retekből készült mintákat érdemes megemlíteni, azok szolgáltatta minták a legnagyobb intenzitással voltak jelen az annotált vegyületekben, amit követ a flavonoidok esetében a Jégcsapretek, majd a Húsvéti retek, illetve a polifenolok tekintetében a Müncheni sörretek, majd a Húsvéti mintái. Ugyanez a Korai a közelítőleg sem ekvivalens aminosavszármazékokat is dominálja, majd a Jégcsap követi. Zsírsavak esetében is jelentősek, bár azokat általánosságban a Húsvéti tartalmazza a legnagyobb koncentrációban.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőOnline sejtmennyiség mérés megvalósításának vizsgálata különböző fermentációs technológiákbanA szakdolgozatomban a fermentáció során alkalmazható online és offline sejtszám mérésére irányiló műszeres analitikai módszereket mutatom be, online turbidimetriás, valamint Optical Density mérésekkel, különböző technológiákkal előállított sejtes elemeken (fonalas gombák, pálcika alakú baktériumok). A szakdolgozatom kísérleti részének célja az online turbidimetriás sejtszámlálás hatékonysága Hamilton típusú szenzorral, atogepant enzim előállításánál, valamint 600 nm-en mért optical density mérések fonalas baktérium tenyészetekben, tobramycin előállításánál.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőPer-O-benzilezett exo-glükál [2+2] típusú cikloaddíciós reakcióinak vizsgálataSzakdolgozati munkám során célul tűztük ki a per-O-benzilezett exo-glükál [2+2] típusú cikloaddíciós reakcióinak vizsgálatát klórszulfonil-izocianáttal és diklór-keténnel. Két irodalmi módszert alkalmazva sikeresen elvégeztük a 3,4,5,7-tetra-O-benzil-2,6-anhidro-1-dezoxi-D-glüko-hept-1-enóz (15) szintézisét a megfelelő laktonból kiindulva. Vizsgáltuk a 15 exo-glükál [2+2] típusú cikloaddíciós reakcióját klórszulfonil-izocianáttal és a reakcióelegyből alacsony hozammal ugyan, de sikeresen és tisztán izoláltuk az egyik várt spiro-β-laktám származékot ((1’S)-93), a 94, 95 nyílt láncú vegyületek mellett. Az előállított vegyületek szerkezetét NMR módszerekkel (1H-NMR, 13C-NMR, COSY, NOE) igazoltuk. Elvégeztük a 15 exo-glükál cikloaddíciós reakcióját diklór-keténnel, azonban a második reduktív dehalogénezési lépést követően is a monoklór-ciklobutanon származékok (96) keverékéhez jutottunk, melyek pontos szerkezetét a nagymértékű jelátfedések miatt egyértelműen nem tudtuk igazolni.
- TételKorlátozottan hozzáférhetőNitrogénforrás és fehérjetartalom változásának vizsgálata különböző ipari fermentációs folyamatok soránA diplomamunkám elkészítése során négy üzemi fermentáció folyamatát vizsgáltam különböző nitrogénforrások alkalmazásával. A felhasznált nitrogénforrások közül a szójalisztet, szójapeptont, Pharmamediat, illetve a kukoricalekvárt (CSL) vizsgáltam. Az analizátorral történő méréseim során a levett minták összes fehérjetartalmát, foszfáttartalmát, illetve a nem oldható szilárd komponensek mennyiségét mértem és elemeztem. A kísérleteim során azt vizsgáltam, hogy milyen hatása van a hőkezelésnek a nitrogénforrásokra, illetve a foszfáttartalom és nem oldható szilárd komponensek mennyisége hogyan változik ebben az esetben. A fermentációk előkészítése során vizsgáltam a táptalaj konyhák, illetve épületek közötti különbséget azonos nitrogénforrás alkalmazása esetén.