Epoxidált zsírsav észter kationos fotopolimerizációjának vizsgálata

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Kutatásom során epoxidált zsírsav-észter fotopolimerizációs folymatának optimalizálását végeztem. A vizsgálat során meghatároztam a használt anyagok abszorbanciáját UV-VIS spektrofotomeriás mérésekkel. A fotopolimerizációs paraméterek sokasága miatt számtalan kísérlet elvégzésére lett volna szükség. Ennek elkerülésére az előkísérletekben azonosított meghatározó paraméterek felhasználásával minimalizáltam a kísérletek számát. A készített polimerek térhálósűrűségét kioldódásvizsgálattal, majd MALDI-TOF tömegspektrometriás módszerekkel határoztam meg.

Az UV-VIS mérések során meghatároztam használt vegyszerek abszopricós maximumát, mivel a fotopolimerizáció hatásfoka csak úgy maximálható, hogy ha a lehető legtöbb fényt nyeli el a rendszer, így a rendszerben az összes kation felszabadítható. A mérési eredmények alapján elmondható, hogy az elnyelési maximumok 308nm-377nm-ig terjedtek, így kompromisszumot kellett kötnöm, így a gerjesztési hullámhosszt 365nm-nek választottam meg.

A gerjesztési hullámhossz kiválasztását követően elvégeztük a fotopolimerizációt, azonban sajnos az epoxidált zsírsavészter önmagában nem képzett térhálós, szilárd polimert, ígyaz iparban már jól alkalmazott UVACURE 1500-at használtunk komonomerként. A módosított kísérletterv alapján sikerült előállítanom a polimereket, amelyek polimerizált hányada 50 és 99% között változott.

A térhálósűrűség meghatározására kioldódásvizsgálatot végeztem, ami alapján meghatároztam az egyes polimerek térhálósűrűségét, melyek igen nagy hatásfokkal, 70-99% között alakultak. Tömegspektrometriás mérésekkel igazoltuk, hogy a kialakult polimerekben az összes komonomer térhálósodott, azonban a be nem polimerizált epoxidált zsíírsavészter ciklizálódott.

Célkitűzésemnek eleget téve a kísérleti eredményeim alapján definiáltam a folyamatot legjobban meghatározó tényező, amely a monomer-arány. Az egyes faktorok összehatása hatása nem szignifikáns a fotopolimerizációra. A faktorok segítségével felírtam a térhálósűrűséget leíró egyenletet és kizártam az egyszerűsítés lehetőségét, mivel a faktorok szoros összefüggésben vannak egymással.

Leírás
Kulcsszavak
DOE, epoxididált zsírsav, növényi olajok, faktor, fotopolimerizáció
Forrás