Vízszűrő kancsó alkalmazásának hatása az ivóvíz minőségi paraméterei

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Sokan tartanak attól, hogy a vezetékes ivóvizek nem megbízható minőségűek. A minőségük javítására manapság többféle víztisztító készülék szolgál. Az egyik leggyakrabban használt készülék a vízszűrő kancsó. Szakdolgozatomban arra kerestem a választ, hogy mennyire szennyeződik be a víz mikroorganizmusokkal 1 hónap alatt, ameddig a szűrőbetét kicserélésre nem kerül. Ehhez összes csíraszámot határoztam meg lemezöntéses módszerrel. Ugyanakkor kiváncsi voltam, hogyan hat a vízszűrő a makro- és mikroelemek koncentrációjára és veszít-e hatékonyságából a készülék a hetek múlásával. Megvizsgáltam, hogy az ICP-OES (induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrometria) módszer segítségével meghatározott elemtartalmak mennyire járulnak hozzá a napi ásványianyag-szükségletünkhöz és felelnek meg az előírt határértékeknek.

Leírás
Kulcsszavak
ivóvíz, vízszűrő, elemtartalom, mikrobiológia
Forrás