Alternatív tápanyag utánpótlási módok és NPK műtrágya hatásának vizsgálata homoktalajon köles (Panicum miliaceum L.) növénnyel

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Kutatásunk célja volt, hogy három kereskedelemben kapható bio készítmény (Phylazonit; BactoFil A10; Symbivit) hatását vizsgáljuk homoktalajon köles (Panicum miliaceum L.) tesztnövénnyel. A készítményeket önmagukban is kijuttattuk, illetve NPK műtrágyával kombinálva is. A kísérlet tenyészedényes körülmények közt folyt, a növényeket három kg – os edényekbe vetettük. A kísérlet talaja Debrecen – Pallag térségéből származott.

A készítményeket a gyártó által meghatározott dózisban alkalmaztuk, az NPK kezelés pedig alaptrágya volt, a növény fejlődési igényeit szolgálva. A kísérlet során arra kerestük a választ, hogy a készítmények hogyan befolyásolják önmagukban a növényi és talajtulajdonságokat; – elsősorban serkentő - hatásukban mennyiben térhetnek el a műtrágyától, és serkenthetik – e a kijuttatott műtrágya hatásokat. Vizsgáltuk a kezelések függvényében a növényi biomassza mennyiségi paramétereit, a növények fejlődését, illetve a talajtulajdonságok közül számos fizikai, kémiai, és biológiai tulajdonságot mértünk. A vizsgálatokat a DE Agrokémiai és Talajtani Intézetének talajkémiai- és biológiai laboratóriumaiban végeztük.

Eredményeink azt mutatták, hogy köles növény száraz és nedves tömegénél, továbbá a növényi magasság vizsgálatoknál az NPK műtrágya és a kombinált kezeléseknek voltak serkentő hatásuk, míg a készítmények önmagukban a növények produkcióját ebben a kísérletben visszavetették. A talaj vizsgálata során, szintén a kombinált kezelések bírtak serkentőbb hatással. Az önálló NPK kezelés hatásához a három bio készítmény közül a Symbivit állt a legközelebb, ugyanakkor hatásában elmaradva attól.

Megállapíthatjuk tehát, hogy az alkalmazott készítmények serkentőek a talaj tulajdonságait tekintve. Továbbá elmondható, hogy a műtrágyák hatását a talajoltó készítmények nem helyettesíthetik, hatásukban igazolható mértékben a műtrágyák mögött vannak. Ugyanakkor különböző mértékben, és súllyal növelik a talaj biológiai aktivitását, ami a tápanyagok feltáródását segítheti a talajban.

Leírás
Kulcsszavak
Alternatív tápanyagutánpótlás, köles, Phylazonit, Symbivit, NPK
Forrás