A gazdasági társaságok alapítása a XXI. században - különös tekintettel a cégnév jogintézményére

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Gazdasági tevékenységet folytathatunk magánszemélyként, valamint társas vállalkozás formájában. A törvényben meghatározott kivételektől eltekintve a tevékenység megkezdése előtt a tagoknak gazdasági társaságot kell alapítaniuk. A megfelelő gazdasági társasági forma kiválasztásához elengedhetetlen, hogy ismerjük meg a lehetőségeinket és a törvények által ránk rótt kötelezettségeket annak érdekében, hogy hosszú távon, a legoptimálisabb formában működhessen vállalkozásunk. Dolgozatomban bemutatom, hogy melyek azok a kérdések, amelyeket a cég alapítása előtt meg kell válaszolnunk, ismertetem a gazdasági társaságok alapításával kapcsolatos általános tudnivalókat, és az egyes gazdasági társasági formák alapításra vonatkozó szabályokat.

Külön fejezetben ismertetem a cégnévre vonatkozó jogszabályi előírásokat, melynek rendszere szerteágazóbb, mint azt gondolnánk. A névfoglalás jogintézménye, a történelmi személyek nevének cégnévben való használata, a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekhez köthető elnevezések tilalma, az „állami” vagy „nemzeti” kifejezés valamint a településnév cégnévben történő használatára vonatkozó szabályozások is bemutatásra kerülnek.

Röviden bemutatom, hogy az elmúlt fél évtizedben hogyan alakult az egyes gazdasági társasági formák száma és az újonnan alakult cégek esetében megfigyelhető-e valamilyen minta a társasági forma megválasztásakor, történt-e eltolódás valamely irányba a cégek alapítása során az egyes társasági formák között.

Leírás
Kulcsszavak
cégnév, cégalapítás, gazdasági társaság
Forrás