Különböző tartástechnológiák hatása a sertések hústermelési értékmérő tulajdonságaira

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A sertésállomány világviszonylatban jelentősen csökkent az utóbbi években. Magyarországon a rendszerváltást, de különösen az EU-ba történő belépést követően egyre több termelő kényszerült lemondani erről a megélhetési formáról. A sertések hizlalását jelentősen befolyásolják a sertés életkörülményei. A takarmányozásuk, mely önmagában akár a költségek háromnegyedét is fedezheti különös odafigyelést igényel. Szintén nem elhanyagolható tényező a környezeti feltételek megléte, hiszen azokat a körülményeket, melyeket sokszor az átlagos dolgozó nehezen visel el, a sertést a hizlalás ideje alatt végigkíséri. A nem megfelelő körülmények akár tömeges elhulláshoz is vezethetnek. Ilyen lehet a környezeti tényezők tartós tűréshatáron kívül esése, vagy esetleg a nem megfelelő környezeti tényezők miatt elterjedő betegségek jelenléte. Dolgozatomban igyekeztem egy régebbi, és egy modernebb tartástechnológia velejáróit bemutatni.

Leírás
Kulcsszavak
sertés, tartástechnológia, hizlalás
Forrás