Az újburgonya termesztésének sajátosságai Kisvárda térségében

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A burgonya által lehetőség nyílik a gyengébb talajok jövedelmező kihasználására. Diplomadolgozatom célja, megvizsgálni a Kisvárda térségében zajló korai burgonyatermesztés eredményeit, agrotechnikai folyamatait, elemezni azokat, és javaslataimmal hozzájárulni a térség burgonyatermesztésének eredményességéhez és gazdaságosabbá, jövedelmezőbbé válásához.A gazdaság Kisvárda külterületén található, ahol 6 hektár területen foglalkoznak burgonyatermesztéssel, jellemzően homok és humuszos homoktalajokon. Dolgozatomban a gazdaság 2 éves termesztésére vonatkozó adatokat vizsgáltam, melyben 4 fajta szerepelt – Evolution és Esmee külföldi, míg a Balatoni Rózsa és Sarpo Mira hazai nemesítésű fajták.A megtermelt mennyiség 40%-a friss piaci értékesítésre kerül, míg a feldolgozóipar számára értékesített burgonya kb. 60%-ot tesz ki. A dolgozat része a költségelemek és a bevételek elemzése és azok értékelése.

Leírás
Kulcsszavak
burgonya, újburgonya, korai burgonya, Kisvárda, technológia
Forrás