Az egri borturizmus és lehetőségei néhány borász példája alapján

Dátum
2008-01-11T10:14:38Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az általam választott térség azért az Egri Borvidék, mert itt élek én magam is, és dolgozatommal szeretnék rávilágítani e borvidékben rejlő természeti, kulturális, társadalmi adottságok fontosságára, jelentőségére. A mai rohanó „stresszes” világban mindannyiunk számára felüdülést jelenthet egy kis „lélegzetvételnyi” idő, melyet itt töltünk el pihenésképp egy pohár Egri Bikavér társaságában, miközben élvezhetjük, megismerhetjük a bor mögött rejlő kultúrát, történelmet, hagyományokat és a borfogyasztáshoz kötődő rítusokat. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis hazánk kulturális és természeti értékekben igen gazdag, és egyre több az ehhez kapcsolódó magazinok, folyóiratok illetve újságcikkek száma, amit csak tovább fokoz az egész világban teret hódító borkultusz is. Számos, a gazdaság egészét érintő változás volt szükséges ahhoz, hogy hazánk az Európai Unió tagjává válhasson. A borturizmus fejlesztése ebben fontos szerepet kapott, hiszen azon túl, hogy remek bevételteremtő ágazat, nem jár környezetszennyezéssel és zsúfoltsággal, sőt ellenkezőleg, igen kedvező hatással van a falusi- konferencia, valamint a vadászturizmus fejlődésére és népszerűségére. Elsősorban az idegenforgalmi szakembereknek köszönhetjük azt a felismerést, hogy a turizmust felhasználhatjuk egyfajta prevencióként is a benne rejlő – még többnyire kiaknázatlan – lehetőségeivel. Ez által került előtérbe a borturizmus fejlesztése, melynek kapcsán a Magyar Turizmus Rt. a 2006- os évet a bor és a gasztronómia évévé nyilvánította, és így különösen szerencsésnek érzem témaválasztásomat.

Dolgozatomban a bevezetést követően betekintést nyerhetünk a borvidékek világába. A magyarországi borvidékek rövid bemutatása után megismerhetjük a borturizmust, a benne rejlő lehetőségeket és a különböző hatásait, majd részletesen az egri borvidék kerül bemutatásra: a termőhely, a szőlőtermesztés története, a borvidék legismertebb borai, valamint a bor tárolására szolgáló pincék. Ezt követően megismerhetjük az egri borgasztronómiai rendezvényeket, a borutakat, valamint az Egri Borút Egyesület munkáját. Ezek után három kiemelkedő borász példáján keresztül bemutatom magát a borturizmust, melyben segítségemre volt a velük készített interjú. Diplomamunkám írásakor az ösztönzött, hogy egy összefoglaló képet adhassak a borturizmusról, valamint annak alkotóelemeiről, mert úgy vélem, Magyarország számára a turizmus ezen ága, borvidékeink mind kulturális, mind turisztikai jelentősége számottevő.

Leírás
Kulcsszavak
Egri borvidék, borturizmus, vidékfejlesztés, területfejlesztés
Forrás