The effects of water supply on the viability, growth, yield, physiology, and quality of maize (Zea mays L.)

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A hároméves kutatás a látóképi kísérleti állomáson zajlott, Debrecenben, Magyarországon. A kutatásból a következő következtetések vonhatók le: A vízellátás (öntözés) és a nitrogéntrágya jelentős hatással volt a termés minőségére. a kukoricaszemek beltartalmi minőségére mindhárom tenyészidőszakban, különösen a fehérje- és nedvességtartalomra. A műtrágyázás inkább a keményítőtartalomra van kiemelkedő hatással az öntözéssel szemben.

A kukoricaszemek terméshozamát a nitrogén kezelés és öntözés nem befolyásolta jelentősen sem mono- sem bikultúrában, azonban befolyásolja a termésösszetevőket a monokultúrás területen. A terméskomponenseket a bikulturás kezelésekben nem befolyásolta szignifikánsan a nitrogén- és öntözéskezelés.

A vetésváltás jelentős mértékben befolyásolta a kukorica fiziológiai paramétereit, de nem volt hatással a kukoricaszemek minőségére. A nitrogén szignifikánsan növelte a terméshozamot mind a mono-, mind a bikultúrában. Az NPK nem befolyásolta szignifikánsan a terméskomponenseket a 2018-as szezonban, de az öntözés és az NPK-kezelés kombinált hatása jelentősen hatott a termésre és a terméskomponensekre. A vetésváltás és az öntözés jelentősen befolyásolta a kukorica termését és termésösszetevőit. A vizsgálat alapján a fotoszintetikus paraméterek (SPAD, LAI, NDVI) mind az öntözés nélküli, mind a teljes öntözéses kezelések esetében jelentős különbséget mutatnak a genotípusok között. A DKC4943 genotípus mutatta a legmagasabb SPAD és levélfelület-indexet. A kukoricaszemek beltartalmi minősége és terméshozama szignifikánsan különbözött. a genotípusok között mind az öntözetlen, mind az öntözött kezelésekben.


ABSTRACT Three-year research study took place in the experimental crop science centre at Latokep experimental station in Debrecen, Hungary. From the research, the following conclusions can be inferred; Water treatment (irrigation) and nitrogen fertilizer had a substantial influence on the maize grain nutrient quality in all the three growing seasons particularly protein and moisture content. Fertilization has a great impact on the starch content rather than water treatment (irrigation).

Maize grain yield was not significantly influenced by nitrogen and water treatment in both monoculture and biculture fields, but it however influences the yield components in the monoculture field. The yield components in the biculture field were not significantly affected by nitrogen and irrigation treatment.

Crop rotation significantly affected maize physiological parameters but did not influence maize grain quality. Nitrogen significantly increased yield in both monoculture and biculture. NPK did not significantly influence yield components in the 2018 season but combine effect of irrigation and NPK treatment significantly influence yield and yield components respectively. Crop rotation and irrigation significantly affected yield and yield component of maize. From the study, photosynthetic parameter (SPAD, LAI, NDVI) of maize genotype for both non-irrigated and full irrigation treatments show significant difference between genotypes with the genotype DKC4943 showing the highest SPAD and leaf area index. Maize grain nutritional quality and yield was significantly different between the genotypes under both non-irrigated and full irrigation.

Leírás
Kulcsszavak
water supply, growth, yield, physiology, quality of maize, vízellátás, növekedés, hozam, fiziológia, minőség, kukorica
Forrás