Webes alkalmazásfejlesztés szabadon választott témában

Dátum
2006-08-02T10:42:59Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Napjainkban a hagyományos informatikai rendszerek, alkalmazások és az Internet közötti rés egyre kisebb és valószínű, hogy ez a távolság igen rövid idő alatt teljesen el fog tűnni. Egyre többen ismerik fel a különböző hagyományos LAN alapú ügyviteli rendszerek korlátait, nem is beszélve arról az elég jelentős plusz költségről, amit a vállalatok a saját belső ügyviteli rendszerek kifejlesztésére és menedzselésére költenek, valamint az ügyfelek részére külön létrehozott internetes portálok költségei jelentenek.

Ezen különböző rendszerek az esetek döntő többségében még jelentős ráfordítások árán sem illeszthetők egymáshoz, az eltérő platformokon futó más-más programozási nyelven íródott, gyakran az előbbi problémák miatt nem is továbbfejleszthető rendszerek komoly problémát jelentenek.

A probléma megoldásának alapja az objektum-orientált programozási nyelvek kifejlesztése, hiszen a kód újrafelhasználhatósága már önmagában is hatalmas lépés volt. Egyre többen ismerik fel a platform független programozásban rejlő lehetőséget, ilyen például a Sun Microsystems JAVA programozási nyelve ami köztes kódot használ amelyet a JVM futtat. A Java az utóbbi 6-7 évben a weblapokat megjelenésükben attraktívabbá tevő appletek alkalmazásán túl betört a szerverek piacára is, sőt egyre inkább, de nem teljesen kiszorítja a hagyományos (nem Java alapú technológiákat). Ezen piacon a jó megjelenés mellett nagyon lényeges szempont a program futásának hatékonysága és itt egy eredetileg interpretált programozási nyelv igencsak nagy hátránnyal indított. Mégis az egyre javuló technológiának köszönhetően lehetővé vált, hogy a vállalatok a teljes szerveroldali megoldásuk architektúráját Java alapokon építik fel.

A dolgozat célja

Szakdolgozatom célja, hogy a Java programozási nyelv segítségével demonstráljam az internetes alkalmazásfejlesztés lehetőségét, egyszerűségét és talán mondhatom: szépségét. A feladat egy webáruház megvalósítása amihez Java szervleteket használtam.

Leírás
Kulcsszavak
Webáruház, Java, Szervlet, újrafelhasználhatóság
Forrás