Az igazságszolgáltatás rendszere Ausztriában általános áttekintés

Dátum
2008-04-16T09:45:11Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A szakdolgozatom címe és témája az igazságszolgáltatás rendszere Ausztriában. Ezen a témán belül is annak egy átfogó bemutatása, egy általános kép felvázolása a célom.

Témaválasztásomat az indokolja, hogy már tanulmányaim során is nagy érdekelődést tanúsítottam a bírósági szervezetrendszer felépítése, működése iránt. Úgy gondolom, hogy az igazságszolgáltatási szervezet felépítésének pontos átlátása, megértése elengedhetetlenül szükséges a megtanult tényanyag megfelelő alkalmazásához. Ugyanis a jogrendszer egy komplett egészet alkot, „a jogrendszer olyan, mint egy pókháló, akármelyik szálát húzzuk meg, az egész beleremeg” és ennek a hálónak az alapját maga az igazságszolgáltatási rendszer képezi. Tehát ennek megismerése és tanulmányozása sok szempontból fontos, különösen azért, mert majd gyakorlati tapasztalatokon keresztül válik a legjobban áttekinthetővé.

Választásom azért Ausztriára esett, mert úgy vélem, hogy a közös történelem és a hasonló, római jogi alapú jogrendszer miatt sok hasonló vonást mutat a magyar bírósági rendszerrel, azonban kíváncsi voltam arra, hogy a múltban megvalósult eltérő állami berendezkedés következtében milyen eltérések mutatkozhatnak az igazságszolgáltatást illetően. Kutatásom során meglepően tapasztaltam, hogy jóval nagyobb a különbség, mint azt az elején gondoltam, azonban dolgozatomban nem szeretnék kitérni arra, hogy ezek a különbségek mennyire pozitívak vagy esetleg mennyire negatívak. Véleményem szerint nem is szükséges ebben állást foglalni, mivel a bírósági rendszer működése nem szemlélhető önálló intézményként, mindenképpen hatással van rá például az állami berendezkedés vagy a kialakult gyakorlat illetve egyes külső körülmények (pl.:anyagi helyzet). Többek között ez az oka annak, hogy ezen szakdolgozat tematikája nem összehasonlító analízisre épül.
Leírás
Kulcsszavak
igazságszolgáltatás
Forrás