Életcél és hivatásvizsgálat a 14 – és 18 évesek körében

Dátum
2009-03-12T11:39:36Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Napjainkban a társadalmi elvárásoknak megfelelően a fiatalok már másképpen képzelik el a jövőjüket, mint a korábbi generációk. Sajnos a helyzetük is sokkal bizonytalanabb, az egyes szakmák előnyei és hátrányai nem körvonalazódnak ki teljesen előttük. Döntésük előtt sok mindent kell mérlegelniük. Nagyon fontos, hogy képességeiknek megfelelő pályát válasszanak, és ne az úgynevezett „divatszakmák” irányítsák a választásukat. Ezen kívül, azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az adott szakma a társadalom számára mennyire keresett. A kilencvenes évektől kezdve egyre magasabb elvárásokkal találták szembe magukat a fiatalok. Az érettségi szinte alapkövetelménnyé vált az egyes pozíciók betöltéséhez. Egyre kevesebben vállaltak közvetlenül munkát a középiskola után, és egyre kevesebben választottak szakmát az általános iskola után. Általánossá vált a felsőfokú szakképesítések megszerzése.

Összegezve, nagyon fontosnak tartom, hogy a tanulók megfelelően legyenek felkészítve a pályaválasztásra, hogy a későbbiekben szeressék, és élvezzék is azt, amit csinálnak. Egyre nagyobb igény mutatkozik a felsőfokú képesítést adó tanfolyamok iránt is. 

Igazolt adatok szerint, 2004. óta csökken a hazai felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma, mert egyre többen iratkoznak be tanfolyamokra, vagy tanulnak tovább külföldön. A lényeg, hogy minden egyén számára biztosítva legyenek azok a feltételek - a család és az iskola részéről is -, melyek lehetővé teszik, hogy sikeresek legyenek, és elérjék életcéljukat.

Leírás
Kulcsszavak
szociológia, oktatás, életcél fiatalkorban
Forrás