Pritamin- és Kápia típusú paprikafajták antioxidáns sűrűségének vizsgálata
Dátum
Szerzők
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
Napjainkban az érdeklődés középpontjába kerültek az ún. antioxidáns kapacitású vegyületek, amelyek képesek eliminálni a ROS-t nem enzimatikus úton. Ebbe a vegyületcsaládba tartoznak a vitaminok, flavonoidok, antocianinok, különböző gallo- és ellagiltanninok, valamint a karotinoidok. Az egyik legjelentősebb karotinoid forrásunk a paprika.
Vizsgálataink célja, hogy feltérképezzük a pritamin- és kápia típusú paprikafajták magas antioxidáns kapacitásáért felelős karotinoidjainak minőségi-, és mennyiségi jellemzőit.
Összehasonlítottuk a DE AMTC Kertészeti Bemutatókertjében 2006, 2007 évben termesztett fajták zsíroldékony antioxidáns sűrűségét, összes karotinoid tartalmát. Meghatároztuk azoknak a karotinoidoknak a mennyiségi változását, amelyek a humán szervezetek számára felvehetők: így α-, β-karotin, lutein, zeaxantin. Zsíroldékony vitaminok közül az α-, és a γ-tokoferol koncentrációjának változását hasonlítottuk össze.
Az zsíroldékony antioxidánsok meghatározására új mérési eljárást dolgoztunk ki, melyben a fotokemilumineszcencia módszerét alkalmaztuk. A mérési eredményeinket összevetettük az irodalomban ezidáig alkalmazott FRAP módszerrel kapott eredményekkel. A mérést PHOTOCHEM (Analytik Jena AG Germany) segítségével végeztük.
A karotinoidok és a tokoferol izomerek detektálására és mennyiségi meghatározására kromatográfiás eljárást fejlesztettünk.
Méréseink alátámasztották azt a feltételezésünket, miszerint a magyar Kápia-, és Pritamin típusú fajták, a jelenleg termesztett fajták közül, kiemelkedő értékekkel rendelkeznek. Nem csak a C-vitamin tartalmuk miatt jelentősek, de a karotinoidok bioszintézise során képződő- klinikai kísérletekkel bizonyított hatású-vegyületek felhalmozódása is jelentős.
Méréseink alapján azt tapasztaltuk, hogy a napsütéses órák száma nemcsak a karotinoidok mennyiségi változására van hatással, hanem az α-, β-karotin, arányra is, és az ezekből szintetizálódott lutein és zeaxantin koncentrációjára is.
További kísérletekben kívánjuk vizsgálni sárga, lila és zöld Raschel háló alkalmazása során hogyan változik a pirosra érő fajták karotinoid szintézise során a fenti vegyületek koncentrációja.