Pritamin- és Kápia típusú paprikafajták antioxidáns sűrűségének vizsgálata

Dátum
2009-12-09T10:59:16Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Napjainkban az érdeklődés középpontjába kerültek az ún. antioxidáns kapacitású vegyületek, amelyek képesek eliminálni a ROS-t nem enzimatikus úton. Ebbe a vegyületcsaládba tartoznak a vitaminok, flavonoidok, antocianinok, különböző gallo- és ellagiltanninok, valamint a karotinoidok. Az egyik legjelentősebb karotinoid forrásunk a paprika.

Vizsgálataink célja, hogy feltérképezzük a pritamin- és kápia típusú paprikafajták magas antioxidáns kapacitásáért felelős karotinoidjainak minőségi-, és mennyiségi jellemzőit.

Összehasonlítottuk a DE AMTC Kertészeti Bemutatókertjében 2006, 2007 évben termesztett fajták zsíroldékony antioxidáns sűrűségét, összes karotinoid tartalmát. Meghatároztuk azoknak a karotinoidoknak a mennyiségi változását, amelyek a humán szervezetek számára felvehetők: így α-, β-karotin, lutein, zeaxantin. Zsíroldékony vitaminok közül az α-, és a γ-tokoferol koncentrációjának változását hasonlítottuk össze.

Az zsíroldékony antioxidánsok meghatározására új mérési eljárást dolgoztunk ki, melyben a fotokemilumineszcencia módszerét alkalmaztuk. A mérési eredményeinket összevetettük az irodalomban ezidáig alkalmazott FRAP módszerrel kapott eredményekkel. A mérést PHOTOCHEM (Analytik Jena AG Germany) segítségével végeztük.

A karotinoidok és a tokoferol izomerek detektálására és mennyiségi meghatározására kromatográfiás eljárást fejlesztettünk.

Méréseink alátámasztották azt a feltételezésünket, miszerint a magyar Kápia-, és Pritamin típusú fajták, a jelenleg termesztett fajták közül, kiemelkedő értékekkel rendelkeznek. Nem csak a C-vitamin tartalmuk miatt jelentősek, de a karotinoidok bioszintézise során képződő- klinikai kísérletekkel bizonyított hatású-vegyületek felhalmozódása is jelentős.

Méréseink alapján azt tapasztaltuk, hogy a napsütéses órák száma nemcsak a karotinoidok mennyiségi változására van hatással, hanem az α-, β-karotin, arányra is, és az ezekből szintetizálódott lutein és zeaxantin koncentrációjára is.

További kísérletekben kívánjuk vizsgálni sárga, lila és zöld Raschel háló alkalmazása során hogyan változik a pirosra érő fajták karotinoid szintézise során a fenti vegyületek koncentrációja.

Leírás
Kulcsszavak
paprika, antioxidánds
Forrás