Az informatika fejlődésének hatása a HAJDU vállalatcsoport szervezeti-működési rendjére

Dátum
2010-03-30T08:18:21Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Az elmúlt évtizedek rohamos informatikai fejlődése nagy hatást gyakorolt a gazdaság összes szektorának működésére. A dolgozat célja, hogy az elméleti ismeretek tükrében bemutassa, miként változott a Hajdúsági Iparművek, majd későbbi utódvállalatainak szervezeti-működési rendje a számítástechnikai fejlődés következtében.

A diplomamunka első része a szervezeti jellemzőkkel és a szervezeti formát meghatározó tényezőkkel foglalkozik. Bemutatásra kerül, hogy milyen külső és belső tényezők alakíthatják át egy szervezet működési rendjét, illetve hogy e változások milyen szervezeti szinteken, milyen terjedelemben és milyen gyorsan zajlanak le. Az átalakuló szervezetek életében sarkalatos kérdés a változási stratégia kialakítása és a változás menedzsmentje. A dolgozat bemutatja, hogy a változást érintő stratégiai és operatív döntések milyen szinteken és milyen módon keletkeznek, valamint mely tényezők azok, melyek gátolhatják e döntések érvényre jutását.

A második részben a dolgozat betekintést nyújt az információtechnológiával összefüggő rendszerek és eljárások szervezetekben való térnyerésének folyamatába. Az olvasó az informatikai rendszerek fejlődéstörténetén keresztül megismerheti az IT szervezetekre gyakorolt hatását és rendszerének felépülését, valamint az elmúlt évtizedek vállalati-információs versenyének főbb állomásait. A feszített innovációs verseny szükségessé teszi a jól működő stratégia és a fejlett vállalati rendszerek kialakulását, melyek ma már elengedhetetlen részét képezik a korszerű vállalatirányításnak.

A harmadik egységben bemutatásra kerül az 1952-es alapítású Hajdúsági Iparművek vállalat és annak története. A cég történelmének és tevékenységi köreinek bemutatása után a dolgozat rátér az elődvállalat szervezeti rendszerének elemzésére. A Hajdúsági Iparművek szervezetét átalakító privatizáció és a vállalat 2005. évi szétválása lehetőséget nyújt a szervezeti változások gyakorlati bemutatására is. A fejezet végén a jelenben működő három vállalat szervezeti rendszere kerül bemutatásra, kitérve a különféle funkciók működésére és egymás közötti kapcsolatukra. A különálló vállalatok működésének érdekessége, hogy míg egyes funkciók teljesen szeparálódtak, mások gyakorlatilag eredeti formájukban működnek tovább.

Az utolsó egység az informatikai fejlődés – Hajdúsági Iparművek elődvállalatnál és utódvállalatainál érzékelhető – hatásait vizsgálja. Bemutatásra kerül a múlt és a jelen; a vállalat integrált informatikai rendszere, valamint annak funkciói. A dolgozat tárgyalja a szervezet működési rendjében bekövetkező változásokat és a számítástechnikai rendszer fejlődéséből eredő előnyöket, valamint az informatikai továbbképzés szerepét a hatékony működés nézőpontjából.

A diplomamunka rávilágít az informatikai fejlődés legfőbb állomásainak és vívmányainak bemutatásán keresztül, a szervezetelméleti háttér segítségével bemutatja, hogyan tartott lépést a nagyvállalat a piaci tendenciákkal, és hogyan fejlesztette saját szervezeti rendszerét a számítástechnikai innovációs beruházások révén.

Leírás
Kulcsszavak
informatika, szervezet, változás, HAJDU, fejlődés
Forrás