Kanok teljesítményének vizsgálata a MALADUPI Kft. tiszadobi sertéstelepén

Dátum
2010-05-26T09:20:20Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Dolgozatom célja volt bemutatni a MALADUPI. Kft – nél történő magas szintű termékenyítési munkát. A vizsgált időszak 2003. 08. 01 – 2006. 09. 10. – ig terjedt. Hat különböző fajtájú kan eredményeit ismertettem és értékeltem, melyek a Magyar nagy fehér hússertés, Seghers, Pietrain, Lapály, Duroc fajtákból illetve azok keresztezéséből kerültek ki. Vizsgálataimból kiderült, hogy a Magyar nagy fehér igen jó termékenyítési mutatókkal rendelkezik és ez a jobb körülmények hatására még pozitívabb lehet. Ezért génállományának megőrzésére, és a fajta nemesítésére igen nagy hangsúlyt kell fektetni. A Duroc x Pietrain és a Pietrain x Duroc keresztezéséből származó F1 kanokkal is igen kiváló eredményt lehet elérni. Tehát kijelenthető hogy, a megfelelő fajták keresztezésével számunkra kedvezőbb termékenyítési eredményt érhetünk el. Megállapítom, hogy Lapály kanok termelésben tartását át kell gondolni, illetve példányait ki zárni a tenyésztésből. A Seghers kanok teljesítményét is alaposabban meg kell vizsgálni, tudja e kompenzálni más általam nem vizsgált mutató a termékenyítésben mutatott rossz eredményüket. A vizsgálataimban szereplő kiváló Pietrain kan termelésben tartása nem kérdéses, mivel mutatóiban meghaladja a fajta elvárásait. Véleményem szerint e Pietrain fajta példányának génállományát meg kell őrizni, tovább kell örökíteni.

Igen fontos tehát a rendelkezésünkre álló fajták minél magas színtű hasznosítása, ugyan is az Európai Uniótól várt gazdasági fellendülés csak lassan aktivizálódik. Tehát a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, eszközöket meg kell tartani, míg a piac szegmentációja nem változik kedvezően!

A versenyképesség megőrzése érdekében célszerű pályázat író szakember, rendszer alkalmazása. Továbbá az új szegmensek keresése is igen meghatározó lehet az ilyen és ehhez hasonló telepeknek a hazai, illetve külföldi piacokon. Ezért fontos lehet a jövőben különleges fajták tenyésztésbevétele, vagy a meglévő állomány javítása minőségi kanokkal. Célszerű lehet hasonló gazdasági helyzetben lévő hazai és külföldi telepek közötti tapasztalatcsere.

Leírás
Kulcsszavak
sertés, teljesítmény vizsgálat
Forrás