Hústermékek hőkezelésének tervezése

Absztrakt

A doktori cselekmény tárgyául választott témakör vizsgálatát az indokolja, hogy a hőkezelés mindennapi tevékenység a húsipari vállalatoknál, a gyártási folyamatban sokszor ez a szűk keresztmetszet. Az egyre nagyobb kapacitású berendezésekben, egyre hosszabb eltarthatóságú termékeket kívánunk előállítani, sőt a gyártott mennyiségeket egyre messzebb szállítjuk. Így a nem megfelelő hőkezelés komoly gazdasági károkat és élelmiszerbiztonsági kockázatokat jelenthetnek. Így a következő célokat tűztem ki: Az iparvállalatnál nyerhető adatok felhasználása a tervezéshez szükséges paraméterek meghatározásához. Az eljárás pontossága és megbízhatósága; A különböző hőkezelési módok és programok komplex értékelése a modern követelmények szerint; A hőkezelés ellenőrzési elvek érvényre jutása és egymáshoz való viszonya; A hőkezelés mértékét befolyásoló paraméterek súlyozása; A hőtani paraméterek hibájának befolyása a hőkezeltség mértékére és a késztermék minőségére.

The investigation of theme chosen for this PhD work is grounded that the heat treatment is a daily activity at a meat processing factory and it is the bottle-neck in the production process mostly. Beyond these the companies would like to produce products with longer and longer shelf life in equipment with great and greater capacity, then the produced amounts of products has to be delivered longer and longer distance. In this way remarkably economic damage and food safety risk can be the resulted by the under processed products could result According to this we like to investigate: How can be used the data gathered from the production of the company for estimating the parameters needed for planning. The accuracy and reliability of these procedures; Complex evaluation of the different heat treatment methods and schedules according to the modern requirements; The validation of the heat treatment principles and the relationship among each other; Weighing of the parameters affecting the heat treatment; Influence of the errors in parameters on the measure of the heat treatment and quality of the finished product.

Leírás
Kulcsszavak
hústermékek, meat products, hőkezelés, heat treatment, tartósítás, preservation
Forrás