Sárgarépa nitrát-, nitrit- és ammónium-tartalma és azok konyhatechnológiai műveletek hatására bekövetkezett változásai
Dátum
Szerzők
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
Napjainkban egyre több ember próbál az egészséges életmód fényében élni, sokan hódolnak a vegetáriánus ételek fogyasztásának, de rendkívüli mértékben hódítottak teret a különböző diéták is, melynek hatására emberek ezrei fogyókúráznak világszerte. Az egészséges élet szinte nélkülözhetetlen alapanyagát képezik a zöldségfélék. Közülük is talán az egyik legfontosabb szerep a sárgarépának jutott. Rost-tartalma jelentős, a béta-karotint nagy mennyiségben tartalmazza. Magas a vitamin-tartalma, illetve a karotinoid-tartalom nagy részét az A-provitaminok teszik ki. A lakosságnak azonban van egy másik része, akik szintén nagy rajongással fogyasztják a sárgarépát, méghozzá a csecsemők, hiszen a sárgarépa a legtöbb bébiétel alapanyagául szolgál. Pozitív tulajdonságai mellett oda kell figyelnünk arra a kockázati tényezőre is, amit a sárgarépa nitrát-tartalma jelent. Sokan nem is sejtik mekkora károkat okozhat szervezetükben a nem megfelelő körülmények között termesztett sárgarépa, hiszen ez a zöldségnövény, többek között a nem megfelelő műtrágyázás hatására, nagy mennyiségben képes felhalmozni a nitrátot. Az 1950-es évek végétől kezdődő „zöld forradalom” során korábban soha nem látott mértékben megnőtt a műtrágya és növényvédő szerek alkalmazása. Napjainkban is megmaradt ez a tendencia. Az igazi veszélyt azonban a nitrát redukciójával keletkező nitrit jelenti. A nitrit irreverzibilisen kötődik a hemoglobinhoz, megakadályozva ezzel, hogy betöltse funkcióját. Mivel a hemoglobin ezáltal nem lesz képes az oxigén szállítására fulladásos halálhoz vezethet. Az úgynevezett methemoglobinémia, azaz a „kékbetegség” különösen a csecsemők számára jelent óriási kockázatot. A felnőtteknél sem kevésbé fontos az odafigyelés, hiszen számos megbetegedésért tehető felelőssé a szervezetben az idő múlásával felhalmozódó nitrát.
Célom egyrészt az volt, hogy felhívjam az emberek figyelmét a magas nitrát-tartalmú sárgarépa fogyasztásának kockázataira, másrészt pedig, hogy feltárjam azokat a módszereket, konyhatechnológiai műveleteket, melyek hatékonynak bizonyulhatnak a szervezet számára káros nitrogén-formák csökkentésében. Mindezek mellett hasznos tanácsokkal szeretnék szolgálni a kisgyermekes anyukáknak, illetve a vegetáriánus életmód híveinek.