Ammónium-nitrát és baromfitrágya pelletek hatásának vizsgálta az uborka (Cucumis sativus) csírázására
Absztrakt
A zöldségfélék fogyasztása folyamatosan növekszik ez részben az egészségtudatosabb táplálkozásnak köszönhető ezért is kiemelkedően fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldségnövények termesztése a lehető leghatékonyabb és környezetbarát technológiák alkalmazásával. Az emberi szervezetben nélkülözhetetlen mikro és makroelemek a zöldségfélék elsődleges forrásai. A makroelemek közé azok a tápelemek tartoznak melyek a növények szárazanyagában 0,1%-nál nagyobb mennyiségben, a mikroelemek pedig 0,1%-nál kisebb mennyiségben találhatóak meg.Szakdolgozatomban a baromfi trágyából készült BIO-FER termékeknek (BIO-FER natur, BIO-FER natur extra, BIO-FER káli+, BIO-FER foszfor+kálium, BIO-FER nitro+, BIO-FER foszfo+, BIO-FER káli szulf) az uborka csírázására gyakorolt hatásával foglalkozom. Kutatásaim célja Magyarország egyik kiemelkedő konzerv növényének termesztése során alkalmazott tápanyag utánpótlási formák hatásainak vizsgálata. Célom volt elemezni a különböző pelletált baromfi trágya termékek, illetve az Ammónium-nitrát műtrágya hatását az uborka növény csírázóképességére, növényi biomassza hozamára, talaj-növény rendszerére.