Kakaóporok antioxidáns- és összes élelmi rost-tartalmának valamint szabadgyök-fogó kapacitásának vizsgálata

Dátum
2012-10-16T08:32:37Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A kakaó megismerése a majáknak köszönhető, akik i.e. 1000-ben felfedezték Közép-Amerikában a kakaóbabot. Hamar rájöttek arra, hogy a szárított és pörkölt kakaóbab számtalan betegség kezelésénél hatékonyan alkalmazható. Köszönhető ez a benne található antioxidánsoknak. Mint tudjuk, az antioxidánsok megvédenek a szabadgyökök ellen, amelyek nagyban hozzájárulnak az öregedéshez, és a különböző betegségek, mint például a rák, vagy a stroke kialakulásához.

Diplomamunkám célkitűzése az volt, hogy meghatározzam különböző kakaópor és kakaó italpor minták antioxidáns és összes élelmi rost tartalmát, valamint szabadgyök fogó kapacitását. Ezek a mérések igazolják, a kakaóporok pozitív élettani hatását.

Kutatásom során 5 fajta kakaópor és 3 fajta kakaó italpor vizsgálatát végeztem el. A minták kiválasztásánál figyelembe vettem, hogy olyan termékeket vizsgáljak, amelyek könnyen megtalálhatók az élelmiszerboltok polcain.

Az eredmények megmutatják, hogy a kakaónak a többi élelmiszerhez képest kimagasló az antioxidáns és élelmi rost tartalma, melyet a bemutatott magyar és külföldi szakirodalmi adatok is igazolnak. Tehát a bor, a tea és a gyümölcsök mellett kitűnő antioxidáns forrás, ráadásul az élelmi rost tartalma is magas, így egészségügyi szerepe megnő. Különösen fontos ez azért is, mert a kakaótermékek fogyasztása nagyon gyakori a gyermekek körében.

Leírás
Kulcsszavak
kakaópor, antioxidáns, élelmi rost
Forrás