Szókincsfejlesztő és -tesztelő alkalmazás angol nyelvből

Dátum
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Mindig is nagy hátránynak tartottam saját magamban a gyenge angoltudásomat. Ezt az érzést erősítette bennem, amikor elkezdtem a programtervező informatikus szakot tanulni az egyetemen, hiszen a programozás (a parancsok, az utasítások, a rövidítések) az angol nyelvhez kötődik. Egy-egy beadandó elkészítésénél, vagy saját részemre készített programok készítésénél minden olyan esetben, amikor problémába ütköztem, vagy elakadtam, éreztem, hogy könnyebben boldogulnék, ha egy kicsivel jobban érteném az angol nyelvű szövegeket, hiszen a leírások, a fórumok, a hivatalos oldalak nagy része mind angol nyelven taglalja a számomra segítséget jelentő témákat. Vannak olyan magyar nyelvű oldalak, ahol lehet segítséget találni, de angol nyelvű fórumok és leírások jóval nagyobb számban találhatóak meg az interneten.

Ezzel a nyelvi problémával nem csak az egyetemen hallgatott óráimra készített beadandó feladatok programozásakor szembesültem, hanem minden olyan esetben, amikor a munkahelyemen, vagy saját célú programok készítés közben egy informatikai probléma megoldása esetén kellett angol nyelvű leírást olvasnom.

Ebből a gondolatból kiindulva jött az az ötlet, hogy a szakdolgozatom témája lehetne egy olyan szótárprogram, amivel a saját feladataimat is meg tudnám könnyíteni. Ami tartalmazza azokat a speciális szavakat, amelyekre nekem szükségem van. És nem csak az aktuális problémámban segít, hanem elősegíti a nyelv elsajátítását, azért hogy később ne kelljen újra segítséget kérni. A megoldás egy szótárprogram készítése, ami nem csak a szavak keresését valósítja meg, hanem azok megtanulásához is segítséget nyújt. Ingyenes szótárprogramok használata (letöltése) ma már mindennapos, ezért egy olyan program elkészítése volt a célom, ami ezektől a programoktól többet tud nyújtani és az informatika világában leginkább használatos szavakat tartalmazza, hiszen nem biztos, hogy minden szótár tartalmazza a speciálisan csak az ebben a témakörben használatos szavakat.

2

A munkahelyemen lévő számítógépem korlátozásai miatt nem megoldható, hogy általam készített programot telepítsek vagy használjak, ezért egy olyan eszközön kellett a szótárprogramomat elkészítenem, ami minden esetben rendelkezésemre áll és mindig használatra kész, ezért egyértelmű volt a döntés, hogy mobiltelefonra kell megírnom a programomat.

Jelenleg Android operációs rendszerű mobiltelefont használok, nem is használtam mást az úgynevezett okostelefonok megjelenése óta, így egyértelmű volt a választás, hogy a programomat Android operációs rendszerre kell elkészítenem. Ahhoz hogy ezt meg tudjam tenni, tudtam, hogy meg kell ismerkednem az Androiddal a felhasználói szinttől jóval mélyebb szinten: az operációs rendszer múltjával, fejlődésének történetével, az új verziók megjelenésével és hogy milyen új eszközöket vezettek be ezek az új verziók. Ezek azok az ismeretek, melyek elsajátítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a célomat elérjem és el tudjam készíteni a programomat.

A szakdolgozatom további fejezeteiben mutatom be a megszerzett tudást és eszközöket, illetve hogy az így megtanult eszközök felhasználásával hogyan és milyen formában terveztem és valósítottam meg a szótárprogramot. Külön fejezetet szentelek annak a gondolatnak, hogy hogyan lehetne tovább fejleszteni és esetleg eladhatóbbá tenni a programot

Leírás
Kulcsszavak
Android, Java, mobilalkalmazás
Forrás