Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség debreceni állapotfelmérő kútjainak vízminősége

Dátum
2014-04-24T09:13:26Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A természetes vizek összetételében szerepet játszik az oldott szervetlen és szerves anyagok minősége és mennyisége, vagyis a só-koncentráció. Ezt a víz a talajból, a mederanyagból, illetve a víz hidrológiai körfolyamatában a levegőből oldhatja ki, vagy benne keletkezik, a vízi élet anyagcsere folyamatának, a biokémiai láncreakcióknak eredményeként. A kémiai jellemzők meghatározása, vagyis a víz kémiai analízise tájékoztatást ad a vízminőség legfontosabb gyakorlati kérdéseinek elbírálásához. Ennek alapján megállapíthatjuk, hogy az előírt minőségi követelményeknek megfelel-e a természetes víz.

Az EU Víz Keretirányelv alapján meghatározott monitoring hálózat nagyon hasznos eszköz arra, hogy folyamatosan felmérjük a vízminőség állapotát, a környezeti változásokat. A rendszeres mintázások igen sok munkával járnak, de ez által az esetleges szennyeződésekről nagyon gyors tájékoztatást kapunk. Nagyon örülök neki, hogy diplomadolgozatom elkészítésekor a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség laboratóriumában végezhettem el vizsgálatokat így én is részese lehettem ennek a nagy rendszernek és megtapasztalhattam, hogy a munkamenetében minden egyes kis fogaskerék mennyire fontos feladatot lát el.

Ennek az óriási adathalmaznak a kiértékelése hihetetlenül nehéz és nagy feladat, amit Magyarországon nem a területekre lebontott felügyelőségek látnak el, hanem központilag a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A vizsgálati eredmények és azok értékelése fejezetben leírtakat összegezve megállapíthatjuk, hogy a debreceni figyelő kutak vízminősége általában jó állapotú, egy területen figyelhettünk meg magas értékeket a kémiai jellemzőket nézve. Ez a terület a Trafó állomás bejárati útnál található három kút. Ezen a részen érdemes odafigyelni az estleges környezeti behatásokra és szennyezésekre. Véleményem szerint a mi felszín alatti vízkészletünk minősége jó, a mi feladatunk pedig az, hogy ezt továbbra is ilyen állapotban megőrizzük.

Leírás
Kulcsszavak
vízminőség, felszín alatti víz
Forrás