Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola
(vezető: Dr. Szilvássy Zoltán)
Doktori programok:
- Táplálkozástudományi doktori program
(programvezető: Dr. Juhász Béla) - Élelmiszertudományi doktori program
(programvezető: Dr. Kovács Béla)
Böngészés
Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola Szerző szerinti böngészés "Bodnár , Veronika"
Megjelenítve 1 - 1 (Összesen 1)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető Az Aspergillus nidulans gfdB gén bevitelének fajspecifikus hatásai ozmofil Aspergillus fajokban(2024) Bodnár , Veronika; Pócsi , István; Természettudományi és Technológiai KarA tanulmányunk az Aspergillus fajok genetikai és fiziológiai válaszait vizsgálja az ozmotikus stressz vonatkozásában, amely kulcsfontosságú a biotechnológiai folyamatok ipari optimalizálása szempontjából. Fontos megérteni, hogy a genetikai módosítások hogyan növelhetik ezen gombák stressztűrését, ezáltal javítva alkalmazásukat az enzimtermelésben és fermentációs folyamatokban. A gfdB gént, amely ismert szerepet játszik a környezeti stresszválaszban Aspergillus nidulansban, transzformáltuk Aspergillus wentiibe, hogy feltárjuk az ozmofilitásra gyakorolt hatását, esetlegesen a stressztolerancia erősödését. A kutatás témája tehát a genetikai és fenotípusos változások feltárása ezen módosítás hatására. A génexpresszió szintjén történő változások mérésére és a fiziológiai válaszok detektálására transzkriptom analízist és kvantitatív PCR (qPCR) technikákat alkalmaztunk különböző stressz körülmények között, beleértve a nagy ozmolit (NaCl, szorbit) koncentrációt és az ozmotikus nyomást. Ezek a megfigyelések azért szükségesek, mert a gombák stressztűrésének molekuláris mechanizmusainak megértése forradalmasíthatja ipari alkalmazásukat. A gombák stressztűrésének fokozása az enzim- és szekunder metabolit termelésben hatékonyabb gyártási folyamatokat eredményezhet. A céjaink és megfigyeléseink hozzájuttathatnak a gombák stressz adaptációs mechanizmusainak mélyebb megértéséhez. Az A. wentii genetikai szabályozó hálózata befolyásolhatja a heterológ gén expresszióját és hatékonyságát. További genetikai célpontok megválasztásával potenciálisan tovább javítható a stressztűrés. A genetikai módosítások általános fitneszre és ipari hasznosításra gyakorolt széleskörű hatásai azonban még feltárásra várnak. Összeségében tehát a tanulmány témája a vizsgált Aspergillus fajok bemutatása az ozmoadaptáció és ozmofilitás oldaláról, az Aspergillus nidulans gfdB gén szerepének vizsgálatával, a stresszélettani és a transzkripciós módszerek használatával.