Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola
(vezető: Dr. Szilvássy Zoltán)
Doktori programok:
- Táplálkozástudományi doktori program
(programvezető: Dr. Juhász Béla) - Élelmiszertudományi doktori program
(programvezető: Dr. Kovács Béla)
Böngészés
Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola Szerző szerinti böngészés "Győri, Zoltán"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető Evaluation of the mineral contents of alternative cereal grain for nutritional purposes(2025) Khalfalla, Maha; Győri, Zoltán; Zsombik, László; Khalfalla, Maha; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar::Táplálkozástudományi IntézetOur research supports the crucial necessity and tackles exciting scientific questions. We are investigating the nutritional profiles of different cereal varieties under various soil conditions attributed to different region collections and shedding light on their nutritional performance. This aspect of our research is of significant importance, as it provides valuable insights into the nutritional value of these cereals. Focusing on the alternative cereal grains involved Sorghum (S. bicolor L.) and Millet (P. miliaceium L.), alongside counterparts to stable cereal grains such as Wheat (Triticum aestivum L.) and oat (Avena sativa). Specifically, the experiment was conducted to understand the diverse crops’ response to nitrogen fertilizer supplementation and its reflection on optimizing the nutritional compositions such as crude protein, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Cu, Na, and Mn. We investigate how these cereals respond to N fertilizer through meticulous field experiments and accumulate nutrients driven by their distinct attributes of diverse varieties. Our research findings underscore the immense potential.Tétel Szabadon hozzáférhető Különböző élelmiszertartósítási eljárások alkalmazásának lehetőségei tartós élelmiszerek előállításában(2024) Répás, Zoltán; Győri, Zoltán; Répás, Zoltán; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar::Táplálkozástudományi IntézetNapjainkban előtérbe került a modern tudománynak a katonai területen való alkalmazása. A katonai élelmezés több komplex rendszer speciális összessége, ahol a katonák számára elsődlegesen az elfogyasztott élelmiszereken keresztül biztosítani kell az igénybevétel által kívánt makro- és mikrotápanyagokat, kiegészülve a katonai szolgálat szerinti speciális követelményeknek történő megfeleléssel, mint a fogyaszthatóvá tétel, az eltarthatóság és a szállíthatóság. A kutatás célja tartós élelmiszerek tartósító eljárásának tervezése, amely által az elkészült termék alkalmas a modern katonai felhasználásra.