Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Agrárgazdasági És Vidékfejlesztési Kar
Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola
(vezető: Dr. Balogh Péter)
Társadalomtudományi doktori tanács
Böngészés
Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Szerző szerinti böngészés "Apáti , Ferenc"
Megjelenítve 1 - 1 (Összesen 1)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető A hazai frisspiaci (hajtatott) paradicsomtermesztés versenyhelyzetének és hatékonyságának gazdasági értékeléseKrivdáné Dorogi, Dóra Anikó; Apáti , Ferenc; Dorogi , Dóra Anikó; Ihrig Károly gazdálkodás- és szervezéstudományok doktori iskola; Debreceni Egyetem::Gazdaságtudományi KarA tőke- és munkaerő-felhasználás tekintetében a legintenzívebb kertészeti kultúrák a hajtatott zöldségek, melyekben számos fejlesztési lehetőség és tartalék áll fent a jobb minőségű termék előállítása és a hatékonyabb gazdálkodás érdekében. Azok a kutatások, amelyek a különböző termelési módok tőke- és munkaerő-hatékonyságát mérik, elengedhetetlenek a hazai kertészet pozitív irányba történő elmozdulásához. Az egyes termesztőberendezésekhez kapcsolódó előnyök, illetve hátrányok számszerűsítése egyértelműen elősegíti a helyes beruházási döntéseket, amelyek révén az ágazat kihasználhatja a benne lévő fejlődési potenciált. Emellett az elvégzett elemzések eredményei megkönnyítik az ágazat szereplőinek legfontosabb döntésit. Megállapításra került, hogy Magyarország frisspiaci paradicsom esetén nem rendelkezik komparatív előnnyel az EU-27 egyes tagországaival összevetve. A jelenlegi gazdasági környezetben csak üvegházi termesztéstechnológia keretein belül tud gazdaságosan működni a frisspiaci paradicsomtermesztés, amelynél jelenleg különböző műszaki-technológiai változatok figyelhetők meg. Tőke-és munkaerő-hatékonyság szempontjából is a snack paradicsom termesztése bizonyult a legkedvezőbbnek, és a legkorszerűbbnek tekinthető változat, a diffúz üveggel borított üvegházi termesztés pedig a vizsgált mutatók tükrében a legkedvezőtlenebnek.