Szerző szerinti böngészés "Csernus, Brigitta"
Megjelenítve 1 - 12 (Összesen 12)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek összehasonlító vizsgálataCsernus, Brigitta; Czipa, Nikolett; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarNapjaink egyik fontos kérdése, miszerint a babatápszerek biztosítják-e a baba számára azokat a tápanyagokat, melyeket az anyatej garantál a csecsemő számára, továbbá milyen mértékben járul hozzá a tápszerrel történő táplálás gyermek későbbi egészségéhez. Diplomamunkámban bemutatom az anyatej összetételét, az anyatejjel történő táplálás jelentőségét, továbbá ismertetem a tápszerek megjelenésének történetét, a jelenleg forgalomban lévő típusokat, különös hangsúlyt fektetve az anyatejet helyettesítő és -kiegészítő tápszerekre. Bemutatom az imént említett tápszerek előállítását, továbbá szemléltetem a vizsgálataim során az egyes tápszerekre kapott szárazanyag-tartalom, fehérjetartalom, zsírtartalom, tejcukor - és nem utolsó sorban - az elemtartalom eredményeit.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Baromfi fajok azonosítása feldolgozott élelmiszerekbőlBacskai, Adrienn; Czeglédi, Levente; Csernus, Brigitta; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA különböző húsok azonosítása napjainkban egyre fontosabbá váló feladat, hiszen alapvető szerepet töltenek be táplálkozásunkban, elsősorban nagy biológiai értéket képviselő fehérje és kedvező makroelem összetételüknél fogva. A tömeggyártás miatt azonban a minőségi termékek készítése lassabb és költségesebb lett. Egyes termelők a nagyobb haszon reményében próbálkoznak a termékek összetevőit alacsonyabb költségűekkel kiváltani, félrevezetve ezzel a vásárlókat. Ez az egyre nagyobb méreteket öltő probléma arra sarkallta a kutató világot, hogy minél pontosabb, gyorsabb és a lehető legegyszerűbben megvalósítható módszert dolgozzanak ki az élelmiszer-hamisítás kimutatására.Diplomamunkám során épp ezért olyan DNS alapú kimutatási módszert választottunk, mely segítségével viszonylag gyorsan és egyszerűen nyílik lehetőség élelmiszerekből történő fajazonosításra. Vizsgálataink elvégzésére a PCR egyszálú DNS konformáció polimorfizmust alkalmaztuk, hiszen ez egy pontos eredményeket adó, könnyen elvégezhető és költséghatékony metodika.Kutatásunk tárgyai ukrajnai és magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható baromfi virsli, sonka és párizsi termékek voltak. Pozitív kontrollként pulyka, házi tyúk és házi kacsa izomszövetéből nyert DNS-t alkalmaztunk.Tétel Szabadon hozzáférhető Bioaktív növényi hatóanyagok hatása a brojlercsirke és a ponty immunológiai paramétereire, az intesztinális morfológiára és a mikrobiotáraCsernus, Brigitta; Czeglédi, Levente; Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Állattenyésztési TanszékA gazdasági állatfajok egészségi állapotát és termelését számos betegség veszélyezteti, melyek közül a bakteriális eredetű fertőzéseket antibiotikumok alkalmazásával gyógyítják. Az állattenyésztésben az antimikrobás szerek felhasználása azonban jelentős mennyiségben történik, ami a jelenlévő rezisztens patogének szempontjából ad okot aggodalomra. Az antibiotikum-felhasználás csökkentésének céljából fontos szerepet kapnak a naturális hatóanyagok. Kutatásunk során célul tűztük ki a karotinoidok, az oligoszacharidok (prebiotikumok) és az antocianinok – mint lehetséges immunmodulánsok – hatásának vizsgálatát a brojlercsirke és a ponty immunológiai, intesztinális morfológiai paramétereire, valamint a brojlercsirke béltraktus mikrobiotára nézve. A brojlercsirkével beállított kísérletben kialakításra került egy pozitív kontrollcsoport is, amelynél a takarmányt a már bizonyítottan immunstimuláns hatással rendelkező β-glükánnal (0,05%) egészítettük ki. A további kezelések a felsorolt hatóanyagokat 0,5%-ban tartalmazták. A kísérlet 42 napig tartott. A felhasznált bioaktív anyagok nem gyakoroltak hatást a brojlercsirkék élősúlyára, továbbá nem befolyásolták a napi súlygyarapodást sem. A β-glükán, az oligoszacharid és az antocianin-kiegészítés a hizlalási időszakban növelte az napi takarmányfelvételt. A bioaktív hatóanyagok immunmoduláló hatását génexpressziós vizsgálatokkal (qPCR módszer) mRNS szinten határoztuk meg az IL-1β, IL-6, IFN-α, IFN-γ, TLR-4 és TLR-5 citokinek és receptorok esetén a lépben és a csípőbélben. A felsorolt immunfaktorok közül a proinflammatorikus IL-1β mRNS szintje csökkent a karotinoidok, az oligoszacharidok és az antocianinok hatására is, továbbá az ugyancsak gyulladáskeltő IL-6 génexpressziós szintje is alacsonyabb lett a karotinoidos kezelés esetén. Ezáltal arra a következtetésre jutottunk, hogy a vizsgált növényi kivonatoknak pozitív szerepe lehet a gyulladásos immunválasz kialakulása során. Az immunstimuláns hatást fehérjeszinten (ELISA) is megvizsgáltuk, mely méréseknél azt tapasztaltuk, hogy a β-glükán és az oligoszacharidok hatására a vérplazma IgG koncentrációja magasabb lett, így mindkét hatóanyagnak szerepe lehet a brojlercsirkék humorális immunitásának fokozásában. A brojlercsirke bélmorfológiai vizsgálatoknál (villushossz, kriptamélység, villushossz:kriptamélység, teljes bélnyálkahártyaréteg-vastagság) arra a következtetésre jutottunk, hogy az alkalmazott bioaktív növényi hatóanyagok előnyös hatást gyakorolhatnak az emésztési funkciókra. A bél-mikrobiota vizsgálatnál a baktériumcsoportok 16S rDNS-ére tervezett primerpárok használatával (PCR technika) a Lactobacillus, Bifidobacterium, Clostridium, Campylobacter, Salmonella és Escherichia coli baktériumcsoportok relatív arányait határoztuk meg, mely vizsgálatok során megállapítottuk, hogy a karotinoidok és az antocianinok is növelték a Bifidobacteriumok relatív arányát. Az említett hatóanyagoknak fontos szerepük lehet a bél mikrobiális egyensúlyának fenntartásában. A brojlercsirkék viselkedésének megfigyelésénél azt tapasztaltuk, hogy a vizsgált hatóanyagok növelték a takarmánycsipegetés gyakoriságát. A karotinoidok és az antocianinok hatására többször figyeltük meg a szárnynyújtogatás tevékenységét is, ami a madarak komfortérzetére utalhat. A pontyokkal beállított kísérletnél a már ismertetett hatóanyagokat 1-1%-ban alkalmaztuk, hat héten keresztül. A mintavétel az utolsó héten történt. Génexpressziós vizsgálatok során a lépben és a középbélszakaszban az IL-1β, IL-8, TNF-α és IRF-1 citokinek kifejeződését határoztuk meg. A mérések során azt az eredményt kaptuk, hogy az alkalmazott hatóanyagok egyik szövetben sem gyakoroltak hatást az említett immunfaktorok mRNS szintjére. A növényi kivonatok bélmorfológiára kifejtett hatásának vizsgálatát a ponty esetén is elvégeztük, a középbél középső szakaszáról gyűjtött mintákból. A bioaktív hatóanyagok hatását a ponty táplálóanyag-felszívódásának meghatározásánál nem sikerült igazolnunk.Tétel Szabadon hozzáférhető Dietary restriction reveals sex-specifc expression of the mTOR pathway genes in Japanese quails(2024) Reda, Gebrehaweria Kidane; Ndunguru, Sawadi Fransisco; Csernus, Brigitta; Knop, Renáta; Lugata, James Kachungwa; Szabó, Csaba; Czeglédi, Levente; Lendvai, Ádám ZoltánTétel Szabadon hozzáférhető Effect of Carotenoids, Oligosaccharides and Anthocyanins on Growth Performance, Immunological Parameters and Intestinal Morphology in Broiler Chickens Challenged with Escherichia coli Lipopolysaccharide(2020) Csernus, Brigitta; Biró, Sándor; Babinszky, László; Komlósi, István; Jávor, András; Stündl, László; Gálné Remenyik, Judit; Bai, Péter; Oláh, János; Pesti-Asbóth, Georgina; Czeglédi, LeventeTétel Szabadon hozzáférhető Effects of bioactive plant extracts on immune-related gene expression of common carp (Cyprinus carpio)(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Csernus, Brigitta; Bíró, Sándor; Stündl, László; Remenyik, Judit; Bai, Péter; Fehér, Milán; Minya, Dániel; Czeglédi, LeventeTétel Szabadon hozzáférhető Effects of bioactive plant extracts on immune-related gene expression of common carp (Cyprinus carpio)(2020) Csernus, Brigitta; Biró, Sándor; Stündl, László; Gálné Remenyik, Judit; Bai, Péter; Fehér, Milán; Minya, Dániel; Czeglédi, LeventeTétel Korlátozottan hozzáférhető Gránátalma antioxidáns-tartalmának vizsgálataCsernus, Brigitta; Kincses, Sándorné; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarDolgozatomban a gránátalma antioxidáns-tartalmát vizsgáltam, célom annak megállapítása volt, mi szerint tényleg kimagasló antioxidáns-tartalommal bír-e a gyümölcs. A gránátalma fenolos vegyület tartalmát, flavonoid tartalmát és az összes antioxidáns kapacitását határoztam meg, majd a kapott eredményeket más gyümölcsök értékeihez hasonlítottam. Felvázoltam az antioxidánsok jelentőségét, hiszen ezen vegyületek segítségével számos betegség kialakulásának lehetősége csökkenthető, megelőzhető.Tétel Szabadon hozzáférhető Impact of heat stress length and dietary antioxidant supplementation on the nutrient digestibility, metabolism and immune response of fattening pigs(2023) Ortega, Arth David Sol Valmoria; Babinszky, László; Oriedo, Ogonji Humphrey; Csernus, Brigitta; Ozsváth, Xénia Erika; Czeglédi, Levente; Oláh, János; Szabó, CsabaTétel Szabadon hozzáférhető Methionine sources and genotype affect embryonic intestinal development, antioxidants, tight junctions, and growth-related gene expression in chickens(2024) Lugata, James Kachungwa; Ndunguru, Sawadi Fransisco; Reda, Gebrehaweria Kidane; Ozsváth, Xénia Erika; Angyal, Eszter; Czeglédi, Levente; Gulyás, Gabriella; Knop, Renáta; Oláh, János; Mészár, Zoltán Mihály; Varga, Rita; Csernus, Brigitta; Szabó, CsabaTétel Szabadon hozzáférhető Physiological, antimicrobial, intestine morphological, and immunological effects of fructooligosaccharides in pigs(2020) Csernus, Brigitta; Czeglédi, LeventeTétel Szabadon hozzáférhető The effect of β-glucan, carotenoids, oligosaccharides and anthocyanins on bacteria groups of excreta in broiler chickens(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Csernus, Brigitta; Biró, Sándor; Babinszky, László; Stündl, László; Remenyik, Judit; Pesti-Asbóth, Georgina; Oláh, János; Czeglédi, Levente