Szerző szerinti böngészés "Csontos, Anett"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Fagyasztott termékek élelmiszerlánc biztonsági szabályozásának vizsgálata egy magyarországi eseten keresztülCsontos, Anett; Terjék, László; DE--Gazdaságtudományi KarA szigorú hazai és nemzetközi szabályozások ellenére is előfordul, hogy egyes szereplők nem tartják be azokat. A dolgozatomat az esettanulmányra, szakmai interjúra és szekunder adtagyűjtésekre alapoztam. A logisztikai szolgáltatást nyújtó hűtőraktár lejárt minőség megőrzési idejű címkével ellátott fagyasztott állati eredetű termékek tárolásáról szóló esettanulmány segítségével kerestem a választ az alábbiakra: vállalkozásokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartása, jellemző hibák, jogszabályi felelősség, az ellátási láncban vétett hiba pontos meghatározása, preventív intézkedések. Célkitűzéseim közé tartozott rávilágítani az esettanulmány szerepére az élelmiszerláncban, az élelmiszerlánc szabályozási rendszer működésére, a szereplők élelmiszerbiztonsági előírásokkal kapcsolatos kihívásaira, a szereplők hatósággal való együttműködésére, jogszabályi következményekre lejárt termékek forgalomba hozatalával kapcsolatban, valamint a preventív intézkedések módjára. A kvalitatív kutatási módszeren belül Ishikawa-diagram segítségével feltártam az ok-okozati viszonyokat a lejárt fagyasztott termékek hosszú távú tárolása kapcsán. Dokumentumelemzések során jegyzőkönyveket, határozatokat, szállítást igazoló számlákat, betárolási szerződést és készletnyilvántartást igazoló dokumentumokat vizsgáltam. A kvantitatív módszereknél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kordinált 2020 és 2024 között végzett országos szezonális téli és tavaszi vizsgálatok nyilvános eredményeinek ellenőrzési esetszámát, bírságkiszabását, és a jellemző hiányosságokat vizsgáltam.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A mikrohullámú kezelés hatása a nyers tej mikrobiális összetételéreCsontos, Anett; Bérczesné Szojka, Anikó; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA tej és tejkészítmények mindamellett, hogy rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaznak, könnyű az emészthetőségük is. Jótékony hatását annak köszönheti, hogy lényeges bioaktív anyagok találhatóak benne, melyek meghatározó szerepet töltenek be az egészség fenntartásában és a kedvezőbb életminőség eléréséhez vezetnek. Dolgozatomban azt vizsgáltam, hogyan változik a nyers tej mikrobiológiai minősége mikrohullámú kezelések hatására. Jelentős különbségek adódnak a kereskedelmi üzletekben vásárolt, illetve a háztáji gazdaságokban kapható nyers tej tulajdonságai között. Fontosnak tartom, hogy a társadalomban fokozott figyelmet kapjon a tudatos vásárlás, valamint az élelmiszerek rendeltetésszerű felhasználása. A konyhai előkészítő műveletek segíthetnek az adott élelmiszert az egészségre ártalmatlan állapotba hozni, így elkerülve az élelmiszer eredetű megbetegedéseket. A vizsgálataimmal szeretnék rámutatni arra, hogy akár egy néhány perces mikrohullámú sütőben való melegítéssel is mennyi mikroorganizmust vagyunk képesek elölni egy bögrényi tejben. A dolgozatomban kitérek a tej mikrobiológiai tulajdonságaira, szennyezettségére, minőségi elváltozásaira, valamint arra, hogy milyen eljárásokkal lehet javítani a tej higiéniáján. A méréseim során megadott mennyiségű piaci nyers tejet használtam, amit előre beállított teljesítményű mikrohullámú sütőben, eltérő időtartamokig hőkezeltem. Miután lemértem mekkora hőfokra melegedett fel a minta, az előforduló Coliform baktériumokat, Staphylococcus aureus-t és az összcsíra számot tanulmányoztam.