Szerző szerinti böngészés "Homoki, Judit Rita"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A Bs-2 gén álltal irányított specifikus védekezési reakció biokémiai vizsgálata Xanthomonas campestris pv. vesicatoria-val fertőzött Szegedi 178-as paprika fajtábanHomoki, Dávid Zoltán; Homoki, Judit Rita; Kövics György; Remenyik Judit; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA paprika kórokozókkal szembeni védekezésében számos gén tulajdonságai játszanak döntő szerepet. Korábbi tanulmányokból ismert, hogy a paprika növénynél az általános védekezési reakciót a gds gén határozza meg. Ez a védekezési reakció sejtnagyobbodásban, a sejtosztódáson alapuló szövettömörödésben nyilvánul meg. A fertőzött növényekben a specifikus védekezési reakciót Bs-2 gén irányítja. Korábbi irodalmakból kiderül, hogy a recesszív gds és a domináns Bs-2 gént tartalmazó heterozigóta növények keresztezésével kialakuló F1 nemzedéknél nem a várt dominancia viszonyoknak megfelelő kórtünetek jelentek meg. A heterozigóta állapotban fenotipusosan a Bs-2 gén működésére utaló szövet elszíneződés valamint a recesszív gds gén működését jelző szövetvastagodás is megjelenik. A Bs-2 gén homozigóta állapotban nem nyilvánul meg fenotipusosan, tehát csak sérült sejtekben lép működésbe, mert sérült sejtekben az általános védekezési reakciók nem bizonyulnak elégségesnek. A gds gén csak az egészséges sejteket védi a fertőzéssekkel szemben. A kórokozók úgynevezett hiperszenzitív reakciót váltanak ki a gazdanövényekből, amely során különböző biokémiai folyamatok játszódnak le. Ezeknek a stressz válaszoknak a biokémiai hátterét, tanulmányoztuk. Az antioxidáns védelmi rendszer részét képezi számos enzim, köztük a kataláz, szuperoxid-diszmutáz, glutation-proxidázok, lipid-peroxidázok, aszkorbátperoxidáz. Munkánk során vizsgáltuk az egészséges Szegedi 178 paprika fajták növényi részeit úgy mint terméseket, nóduszokat, szárakat, egészséges leveleket, valamint a Xanthomonas campestris pv. vesicatoria baktérium törzzsel fertőzött levelek szuperoxid-dizmutáz enzim, valamint a glutation-peroxidáz továbbá a glutation-S-transzferáz enzimek aktivitását. Vizsgálatainkat kiterjesztettük a korábban felsorolt növényi részek nikotinamid, nikotinsav valamint trigonellin vizsgálatára. Korábbi irodalmakból ismert, hogy a nikotinamid és a nikotinsav, valamint a trigonellin (a nikotinsav raktározott formája) a NAD képzés által közvetetten nagy jelentőségűek a stresszválaszban. Ugyanakkor feltételezik róluk, hogy közvetlenül összekötőkapocsként közreműködnek a különböző típusú stresszek és a védekezési mechanizmus beindítása között (Berglund et al., 1996).Tétel Korlátozottan hozzáférhető A magyarországi meggyfajták melatonin tartalmának összehasonlító elemzéseAsbóth, Georgina; Gálné Remenyik, Judit; Homoki, Judit Rita; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarAz elmúlt években egyre fokozódott az igény az életminőség javítását befolyásoló anyagok (pl. az antioxidánsok) megismerésére, vizsgálatára és felhasználására. Az egyre fokozódó, stresszel teli életmódunk megkívánja, hogy figyeljünk szervezetünk egyensúlyának megtartására. Ehhez azonban sokszor nem elegendő a hagyományos táplálkozással a szervezetünkbe juttatott tápanyagok mennyisége és minősége. Ahhoz, hogy a szervezetünkre jellemző biokémiai folyamatok végbe menjenek, teljes értékű táplálékot kell fogyasztanunk, amelyek természetes formában tartalmazzák az élethez nélkülözhetetlen bioaktív komponenseket. Lehetőségünk van arra, hogy megismerjük és kiválasszuk azokat a természetes forrásokat, melyeket felhasználva meg tudjuk őrizni a szervezetünk egyensúlyát. Az elmúlt években a magyar köztudatba is bekerült a funkcionális élelmiszer fogalma. Funkcionális élelmiszernek nevezzük az olyan táplálékokat, amelyek egészségvédő vagy betegségség-megelőző jellemzőkkel rendelkeznek, valamint az olyan feldolgozott élelmiszereket, amelyek tápláló jellegük mellett élettanilag kedvező hatású komponenseket tartalmaznak: erősítik a szervezet védekező mechanizmusait, hozzájárulnak betegségek kockázatának csökkentéséhez, javítják a fizikai állapotot és lassítják az öregedést. A nemzetközi irodalomban a melatonin nem ismeretlen molekula, több mint 50 éve vizsgálják az N-acetil-5-metoxi-triptamin hatását a humán szervezetre. A kutatások során kiderült, hogy a melatonin élettani hatása sokkal szélesebb spektrumú annál, mint ahogy azt korábban gyanították. Folyamatos kutatásoknak köszönhetően a melatoninról elmondható, hogy lényegében egy belső, általános szabályozó molekula, úgynevezett „ősösszerendező” hormon. Vizsgálatunk alanyának azért a magyarországi meggyfajtákat választottuk, mert hazánk földrajzi, éghajlati adottságainak és a hazai évtizedes nemesítő munkának köszönhetően kimagasló beltartalmi paraméterekkel rendelkező fajták jöttek létre. A hazai meggytermesztésnek évszázados múltja van, az alma mellett a legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcsünk (16 %). Fő termőkörzete az Észak-alföldi régió (34,1 %). A világon egyedülálló fajta szortimenttel rendelkezünk. Legnagyobb mennyiségben az északkelet-magyarországitájfajtákat termesztjük (57%-ban), így az Újfehértói fürtöst (23 %) illetve Érdi bőtermőt (33%). A magyar meggyfajták egyedülállósága, hogy friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmasak. Célunk a fent említett hormonhatású molekula, a melatonin kimutatása a magyarországi meggyfajtákból. Azért választottuk kutatásunk tárgyaként ezt a molekulát, mert az irodalomban nem jelent meg a magyarországi meggyfajták melatonin tartalmára vonatkozó dolgozat. Másrészről a fokozódik a társadalmi igény az életminőség javítását segítő molekulák megismerésére és felhasználására. Célunk bebizonyítani, hogy a magyarországi meggyfajták a kimagasló beltartalmi paraméterek miatt alkalmasak funkcionális élelmiszer előállításra.Méréseink alapján megállapítható, hogy a biológiai érettség állapotában betakarított magyarországi meggyfajták nagy mennyiségű melatonint tartalmaznak.