Repozitórium logó
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
Repozitórium logó
  • Kategóriák és gyűjtemények
  • Böngészés
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
  • Digitális könyvtár
  • Hallgatói dolgozatok
  • PhD dolgozatok
  • Publikációk
  1. Főoldal
  2. Böngészés szerző szerint

Szerző szerinti böngészés "Lakatos, Gergely"

Megjelenítve 1 - 7 (Összesen 7)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    A beszerzés és a lean kapcsolata az NI Hungary Kft. példáján
    (2013-11-18T08:18:24Z) Lakatos, Gergely; Kiss, Zsuzsanna; DE--TEK--Közgazdaság- és Gazdaségtudományi Kar
    Az kötelező szakmai gyakorlatomat volt szerencsém az egyik legnagyobb és legsikeresebb termelői vállalatnál, a National Instruments magyarországi üzeménél végezni, beszerzési részlegen, ahol megismerhettem az egyetemi tanulmányaim során elsajátított vállalati stratégiák és eszközök gyakorlati alkalmazásait is. A cégnél eltöltött három hónap alatt figyelemmel kísérhettem egy teljes projektet, az ötlet megszületésétől az akciópontok meghatározásán át egészen az elért eredmények és megtakarítások ellenőrzéséig. Ezt a projektet szeretném bemutatni a dolgozat olvasóinak, kiegészítve néhány saját gondolattal és megjegyzéssel.
  • Nincs kép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Factors influencing algal photobiohydrogen production in algal-bacterial co-cultures
    Lakatos, Gergely; Balogh, Daniella; Farkas, Attila; Ördög, Vince; Nagy, Péter Tamás; Bíró, Tibor; Maróti, Gergely; egyetemi oktató, kutató
    Algal-bacterial co-cultures represent an alternative way for algal biohydrogen generation. Efficient algal hydrogen production requires anaerobiosis and electrons accessible for the algal FeFe‑hydrogenases. A number of factors strongly influence the development of this optimal environment. Various algal strains were tested for hydrogen evolution with a selected bacterial partner, a fully hydrogenase deficient Escherichia coli. During the hunt for the most efficient algae strains, gas-to-liquid phase ratio, algal optical density and algal cell size were identified as crucial factors influencing algal hydrogen evolution rate, accumulated algal hydrogen yield, carbon dioxide and oxygen levels as well as acetic acid consumption in illuminated algal-bacterial cultures. The highest accumulated hydrogen yields were observed for the different algal partners under similar experimental setup. The combination of a gas-to-liquid phase ratio of 1/1 with an algae cell density of 3.96 ∗ 108 algae cell ml−1 (OD750: 1) resulted in the highest accumulated algal hydrogen yields under continuous illumination of ~50 μmol m−2 s−1 light at 25 °C irrespective of the applied algae strain. Accumulated hydrogen yield was also strongly influenced by the algal cell size, smaller cell size correlated with higher hydrogen evolution rate. The highest accumulated algal hydrogen yield (88.98 ± 2.19 ml H2 l−1 d−1) was obtained with Chlorella sp. MACC 360 -E. coli ΔhypF co-culture.
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételSzabadon hozzáférhető
    Ipari termelés informatika támogatása
    (2010-05-03T11:40:45Z) Lakatos, Gergely; Husi, Géza; DE--TEK--Informatikai Kar
    Az ipari termelés kialakulása, a számítógéppel segített gyártás létrejötte, termelésinformatika, termelés menedzsment, CIM rendszerek, termelésirányító, szimulációs és vállalati információs rendszerek bemutatása.
  • Nincs kép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    A kukorica termesztéstechnológiájának hatása a produkcióra egy adott családi gazdaságban
    Lakatos, Gergely; Sárvári, Mihály; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
    A világ gabonatermesztésében meghatározó helyet foglal el a kukorica, összes vetésterülete 183 millió hektár, világviszonylatban a termése 990-1000 millió tonna termény évente. A változó társadalmi és növekvő ipari, illetve gazdasági igények kielégítése érdekében széleskörű felhasználási formái alakultak ki, ezek: kukoricaolaj, cukor, izocukor, keményítő, finomszesz, bioetanol. Az évről évre magasabb középhőmérsékleti értékek, a csökkenő csapadék mennyiség valamint az időjárási szélsőségek is egyértelműen bizonyítják, hogy földünkön nagy, mindenre kiterjedő változások mennek végbe, amit globális felmelegedésnek, klímaváltozásnak hívunk. Ennek következtében az agrotechnikai és biológiai tényezőknek egyre nagyobb jelentőséget szentelünk. A klímaváltozás következtében időjárásunk rendkívül szélsőségessé vált. Olyan agrotechnikai eljárásokat kell használni, amelyek figyelemmel vannak az ökológiai körülményekre. Ha kedvezőek az időjárási viszonyok, az agrotechnikai eljárások fontossága csökken a vegetációs időszak minden pillanatában. A globális felmelegedés okozta kedvezőtlen időjárás hatásait azonban csak szakszerű és időben alkalmazott talajművelési technológiával és időben történő vetéssel valamint a megfelelő hibrid kiválasztásával lehet kiküszöbölni.
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    A munkakörök kialakításának problémái egy termelő vállalatnál
    (2012-04-10T13:39:26Z) Lakatos, Gergely; Farkas, Éva; DE--TEK--Közgazdaság- és Gazdaségtudományi Kar
    Célom bemutatni egy valós cég példáján és vizsgálatán keresztül azt, hogy milyen nehézségek adódhatnak egy nem leszabályozott munkarendszerből, nem kidolgozott és a nem jól kommunikált munkakörökből. Kiemelten elemzem a munkavállalók és a meglévő és leendő feladatok párosításának lehetőségeit és előnyeit.
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    A National Instruments szervezetfejlesztése a tudásmenedzsment tükrében
    Lakatos, Gergely; Kun, András István; DE--Gazdaságtudományi Kar
    Diplomadolgozatommal keresem a választ arra, hogy a tudásmenedzsment a National Instruments vállalatnál milyen mértékben és minőségben jelenik meg.
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Több-személyes játékok
    (2007-02-19T10:58:45Z) Lakatos, Gergely; Nagy, Benedek; DE--TEK--Informatikai Kar
    E dolgozatban főként három-, illetve négy-személyes játékokat igyekszem példaként említeni: ilyen az ulti, és a fekete macska (kártyajátékok elemzése során mindig a kártyakönyvekben [5] megszokott terminológiákat használom); tulajdonképpen mondhatnánk azt is, hogy mi úgynevezett néhány-személyes játékokkal foglalkozunk, ahol ez a „néhány” nem is túl kevés, de nem is túl sok! • A „személy” szó definíciója nem tér el a mesterséges intelligenciában és a játékelméletben megszokottól: „A „személy” elnevezés nem feltétlenül „egyén”-t jelöl, jelenthet valamilyen társaságot, vállalatot, vállalati csoportosulást, sőt a játékosok egy része lehet valamely véletlen mechanizmus is. Így pl. stratégiai játékokról beszélhetünk abban az esetben is, amikor az ember és a „természet” a résztvevők”[1]. Persze az általam elemzett játékok döntő többségében emberek és – az idézett felsorolásból méltatlanul kihagyott – számítógépek lesznek a résztvevők.
  • DSpace software copyright © 2002-2025
  • LYRASIS
  • DEENK
  • Süti beállítások
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Felhasználói szerződés
  • Kapcsolat
  • Súgó