Szerző szerinti böngészés "Llanaj, Erand"
Megjelenítve 1 - 18 (Összesen 18)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető Anemia and iron metabolism in COVID-19: a systematic review and meta-analysis(2020) Taneri, Petek Eylul; Gómez-Ochoa, Sergio Alejandro; Llanaj, Erand; Raguindin, Peter Francis; Rojas, Lyda Z.; Roa-Díaz, Zayne Milena; Salvador, Dante; Groothof, Dion; Minder, Beatrice; Kopp-Heim, Doris; Hautz, Wolf E.; Eisenga, Michele F.; Franco, Oscar H.; Glisic, Marija; Muka, TaulantTétel Szabadon hozzáférhető Applicability of Obesity-Related SNPs and their Effect Size Measures Defined on Populations with European Ancestry for Genetic Risk Estimation among Roma(2020) Llanaj, Erand; Pikó, Péter; Nagy, Károly; Rácz, Gábor; Sándor, János; Kósa, Zsigmond; Fiatal, Szilvia; Ádány, RózaTétel Szabadon hozzáférhető Buckwheat and Cardiometabolic Health: a Systematic Review and Meta-Analysis(2022) Llanaj, Erand; Ahanchi, Noushin Sadat; Dizdari, Helga; Taneri, Petek Eylul; Niehot, Christa D.; Wehrli, Faina; Khatami, Farnaz; Raeisi-Dehkordi, Hamidreza; Kastrati, Lum; Bano, Arjola; Glisic, Marija; Muka, TaulantTétel Szabadon hozzáférhető Deteriorated Dietary Patterns with Regards to Health and Environmental Sustainability among Hungarian Roma Are Not Differentiated from Those of the General Population(2021) Llanaj, Erand; Vincze, Ferenc; Kósa, Zsigmond; Bárdos, Helga; Diószegi, Judit; Sándor, János; Ádány, RózaTétel Szabadon hozzáférhető Diet quality as assessed by Healthy Eating Index-2015 among Hungarian Roma living in settlements of Northeast Hungary(2022) Bárdos, Helga; Llanaj, Erand; Vincze, Ferenc; Diószegi, Judit; Pikó, Péter; Kósa, Zsigmond; Sándor, János; Ádány, RózaTétel Szabadon hozzáférhető Dietary Profile and Nutritional Status of the Roma Population Living in Segregated Colonies in Northeast Hungary(2020) Llanaj, Erand; Vincze, Ferenc; Kósa, Zsigmond; Sándor, János; Diószegi, Judit; Ádány, RózaTétel Szabadon hozzáférhető Eating out intensity, ultra-processed foods and body mass index among Albanian youth(2023) Vincze, Ferenc; Muka, Taulant; Eichelmann, Fabian; Llanaj, ErandTétel Szabadon hozzáférhető Effect of oat supplementation interventions on cardiovascular disease risk markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials(2022) Llanaj, Erand; Dejanovic, Gordana M.; Valido, Ezra; Bano, Arjola; Gamba, Magda; Kastrati, Lum; Minder, Beatrice; Stojic, Stevan; Voortman, Trudy; Marques-Vidal, Pedro; Stoyanov, Jivko; Metzger, Brandon; Glisic, Marija; Kern, Hua; Muka, TaulantTétel Szabadon hozzáférhető Examining food intake and eating out of home patterns among university students(2018) Llanaj, Erand; Ádány, Róza; Lachat, Carl; D'Haese, MarijkeTétel Szabadon hozzáférhető Genetic Background of Metabolically Healthy and Unhealthy Obesity Phenotypes in Hungarian Adult Sample Population(2023) Pikó, Péter; Llanaj, Erand; Nagy, Károly; Ádány, RózaTétel Szabadon hozzáférhető Genetic Background of Taste Perception, Taste Preferences, and Its Nutritional Implications: a Systematic Review(2019) Diószegi, Judit; Llanaj, Erand; Ádány, RózaTétel Szabadon hozzáférhető Misleading Meta-Analyses during COVID-19 Pandemic: examples of Methodological Biases in Evidence Synthesis(2022) Llanaj, Erand; Muka, TaulantTétel Szabadon hozzáférhető Nutrition and dietary profile of the Roma population living in segregated coloniesLlanaj, Erand; Ádány, Róza; Llanaj, Erand; Egészségtudományok doktori iskola; DE--Általános Orvostudományi Kar -- Népegészség- és Járványtani IntézetHáttér: A romák táplálkozás-epidemiológiai vizsgálatai ritkák, és a mai napig nem számszerűsítettek adatokat a tényleges táplálkozásukról, az étrendi profiljukról vagy az étrendi minták betartásáról, mind egészségügyi, mind fenntarthatósági szempontok tekintetében. Cél: E jelentés célja az volt, hogy első alkalommal számszerűsített étrendi adatokat és átfogó antropometriai információkat szolgáltasson, beleértve az egészséges és fenntartható táplálkozási mintákhoz való ragaszkodást. Módszerek: Az adatokat egy komplex összehasonlító egészségügyi felmérésből nyertük, amely 387, illetve 410, a HR- és HG-populációhoz tartozó személyt érintett. A testmérések segítségével testösszetétel-mutatókat állítottunk össze, míg a napi tápanyagbevitelt a nemzetközileg elfogadott tápanyagszükségletekre és ajánlott bevitelre vonatkozó iránymutatásokkal összehasonlítva értékeltük. A roma etnikum és a tápanyagbevitel, valamint a táplálkozási ajánlások elérésének esélye közötti összefüggéseket regressziós modellek segítségével vizsgálták, a releváns kovariánsokkal (azaz életkor, nem, iskolázottság, családi állapot és érzékelt pénzügyi helyzet) korrigálva. Pontozási és regressziós modelleket alkalmaztunk az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott ajánlások alapján, a Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) tanulmányban és az EAT-Lancet jelentésben, valamint a Dietary Inflammatory Index (DII) alapján meghatározott táplálkozásminőség alapján az Északkelet-Magyarországon élő magyar roma (HR) népesség körében, a magyar általános (HG) felnőttekkel mint referenciával. Poisson-regressziókat illesztettünk olyan modellekre, amelyek függő változóként a DASH, az EAT, a DII és az egészséges táplálkozás mutatóját tartalmazták, hogy felmérjük az etnikai hovatartozás hatását az egészséges és fenntartható tápanyagalapú mintákra. Eredmények: Az eredmények számos különbségeket mutattak a kiválasztott tápanyagbevitel tekintetében a csoportok között, a HR bevitele kedvezőtlenebb volt. A túlnyomórészt állati eredetű összes zsírbevitel meghaladta a HR csoportban az ajánlásokat (36,1 g, 95%-os konfidenciaintervallum (CI): 35,2-37,0), és nem különbözött a HG csoporttól (37,1 g, 95%-os CI: 36,3-38,0). A nátriumbevitel a HR körében szignifikánsan alacsonyabb volt (5094,4 mg, 95%-os CI: 4866,0-5322,8) a HG csoporthoz képest (5644,0 mg, 95%-os CI: 5351,9-5936,0), de mindkét csoportban szignifikánsan meghaladta az ajánlott bevitelt. A HR-nek nagyobb volt a becsült testzsírtartalma (25,6-35,1%) és magasabb az átlagos testtömegindexe (BMI, 27,7 kg/m2, 95% CI: 26,9-28,4), mint a HG-nek. A HR-nek kisebb volt az esélye az étrendi ajánlások betartására (esélyhányados (EH) = 0,81, 95% CI: 0,67-0,97, p < 0,05). Az összes releváns kovariánsra a reziduális módszerrel kontrollált, kiigazított modellek a kiválasztott táplálkozási minták tekintetében gyenge étrendi minőséget jeleztek. Ezek az összefüggések nem voltak etnikum-érzékenyek, kivéve a DII-t, ahol a roma etnikum a DII-pontszám csökkenéséhez kapcsolódott (β = -0,455, 95% CI: -0,720; -0,191, p < 0,05). Következtetések: Jelenleg úgy tűnik, hogy a HR táplálkozási szokásai viszonylag egészségtelenek és fenntarthatatlanok, ami őket megnövekedett egészségi kockázatnak teszi ki. Mindazonáltal táplálkozási mintáik nem különböztek jelentősen a HG-től, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyarok Európa egyik legelhízottabb és alultáplált nemzete. Gyakorlati következmények: Az eredmények további kutatásokat tesznek szükségessé, ugyanakkor rámutatnak a roma táplálkozás kialakításának és a nemzeti felügyeleti és nyomon követési rendszerekbe való integrálásának fontosságára a kulcsfontosságú táplálkozási kockázati tényezők tekintetében. Az itt bemutatott bizonyítékok a HR és HG teljes táplálkozási mintáiról aggodalomra adnak okot a magyarországi táplálkozás és étrend jelenlegi állapotának lehetséges káros egészségügyi hatásaival kapcsolatban. A növényi alapú táplálkozás felé és az állati eredetű táplálkozástól való elmozdulás, valamint az élelmiszerrendszerben bekövetkező változások közvetlen jelentőséggel bírnak a magyar egészségügyi tervek, valamint a 2030-ig szóló fenntartható fejlődési célok tervezése szempontjából. Az alultápláltság minden formája súlyos és tartós gazdasági, társadalmi és klinikai hatással lesz a magyar családok egészségére, ha nem foglalkoznak vele. Erre van lehetőség, különösen az ENSZ Táplálkozási Évtized (2016-2025) globális munkaprogramjának jelenlegi keretei között, amely Magyarország számára is sikeres évtized lehet.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Physical therapy management of Bell’s palsy patients: a cross-sectional study at the Department of NeurologyBouzalas, Spyridon; Varga, Eszter; Department of Neurology; DE--Népegészségügyi Kar; Llanaj, Erand; Department of Public health and Epidemiology, Faculty of MedicineBell's palsy(BP) is an idiopathic, acute paralysis of the peripheral facial nerve which supplies most of the facial muscles. In this cross-sectional survey we included 26 patients with Bell's palsy in order to explore factors and aspects associated with favourable and improved outcomes in patients with BP at the Department of Neurology after physical therapy guidance and electrotherapy sessions. Despite the limitations stated in my work, my results suggest that BP dysfunction can be attenuated with electrotherapy sessions, with proper physiotherapy guidanceTétel Szabadon hozzáférhető Prognostic models in COVID-19 infection that predict severity: a systematic review(2023) Buttia, Chepkoech; Llanaj, Erand; Raeisi-Dehkordi, Hamidreza; Kastrati, Lum; Amiri, Mojgan; Meçani, Renald; Taneri, Petek Eylul; Ochoa, Sergio Alejandro Gómez; Raguindin, Peter Francis; Wehrli, Faina; Khatami, Farnaz; Espínola, Octavio Pano; Rojas, Lyda Z.; de Mortanges, Aurélie Pahud; Macharia-Nimietz, Eric Francis; Alijla, Fadi; Minder, Beatrice; Leichtle, Alexander B.; Lüthi, Nora; Ehrhard, Simone; Que, Yok-Ai; Fernandes, Laurenz Kopp; Hautz, Wolf E.; Muka, TaulantTétel Szabadon hozzáférhető Systematic Review of Human and Animal Evidence on the Role of Buckwheat Consumption on Gastrointestinal Health(2023) Valido, Ezra; Stoyanov, Jivko; Gorreja, Frida; Stojic, Stevan; Niehot, Christa D.; Kiefte-de Jong, Jessica; Llanaj, Erand; Muka, Taulant; Glisic, MarijaTétel Szabadon hozzáférhető Taste and Food Preferences of the Hungarian Roma Population(2020) Diószegi, Judit; Pikó, Péter; Kósa, Zsigmond; Sándor, János; Llanaj, Erand; Ádány, RózaTétel Szabadon hozzáférhető The Nutri-Score nutrition label: a public health tool based on rigorous scientific evidence aiming to improve the nutritional status of the population(2021) Hercberg, Serge; Touvier, Mathilde; Salas-Salvado, Jordi; Llanaj, Erand