Repozitórium logó
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
Repozitórium logó
  • Kategóriák és gyűjtemények
  • Böngészés
  • English
  • Magyar
  • Bejelentkezés
    Kérjük bejelentkezéshez használja az egyetemi hálózati azonosítóját és jelszavát (eduID)!
  • Digitális könyvtár
  • Hallgatói dolgozatok
  • PhD dolgozatok
  • Publikációk
  1. Főoldal
  2. Böngészés szerző szerint

Szerző szerinti böngészés "Simon, Anita"

Megjelenítve 1 - 5 (Összesen 5)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    A csengeri járóbeteg központ kialakulása
    Simon, Anita; Kristóf, Zsolt; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar; DE--Egészségügyi Kar
    A szakdolgozat a Csenger város és a kistérségébe tartozó emberek egészségügyhöz való hozzáférését taglalja. Bemutatom, hogyan alakult ki a Csengeri Alapszintű Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ és egy éves működését ismertetem. A dolgozatban szerepel a Európai Uniós pályázat ismertetése, melynek köszönhetően kezdhette meg működését a 2014-es évben a központ. A román határ közelsége okán szó esik benn a Romániai egészségügyről valamint az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról is.
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    A növényi alapú táplálkozás
    Orsó, Bianka; Simon, Anita; Debreceni Egyetem::Általános Orvostudományi Kar; DE--Általános Orvostudományi Kar; Pelles-Taskó, Beáta; Debreceni Egyetem::Általános Orvostudományi Kar
    Manapság a növényi alapú táplálkozás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek okai között szerepel a tejfehérjeallergia, tejcukorérzékenység, de a vegán étrend is. Sokan divatból választják ezt az életmódot, de vannak, akik ezzel próbálják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat. A szakdolgozatomban szerettem volna egy átfogóbb képet kapni a Debreceni Egyetem hallgatóinak a tej és növényi italok fogyasztásának gyakoriságáról. Megvizsgáltam a növényi eredetű termékek összetételét, valamint azt is, hogy a fogyasztók miért választják ezeket az italokat a tehéntej helyett.
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Nutrigenomika és obezitás
    Simon, Anita; Szász, István; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar::Megelőző Orvostani Intézet; DE--Népegészségügyi Kar; Koroknai, Viktória; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar
    A dolgozat középpontjában az egyik legnagyobb jelentőségű népegészségügyi probléma, az elhízás áll. Kialakulásának okaira nutrigenomikai vizsgálatok és genetikai kutatások próbálnak magyarázatot találni. Átfogóan és röviden képet ad az elhízásért felelős génekről, a gén polimorfizmusokról, és az obezogén tényezőkről.
  • Betöltés ...
    Bélyegkép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    Poli-ferr 2000 Műanyagfeldolgozó és Értékesítő Kft. vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi helyzete, valamint a tárgyi eszköz gazdálkodásának vizsgálata
    Simon, Anita; Fenyves, Veronika; DE--Gazdaságtudományi Kar
    Szakdolgozatomban a Poli-Ferr 2000 Kft gazdasági helyzetét, tárgyi eszköz gazdálkodását vizsgáltam. A dolgozatom elején a szakirodalmi áttekintés részében bemutattam, hogy miért is van nagy szükség egy cégnél, hogy ezeket a vizsgálatokat elvégezze, és az eredményeket kielemezze. Szakirodalmak segítségével bemutattam milyen módszerek alkalmazása és számítások elvégzése szükséges ahhoz, hogy választ kapjunk a cég gazdálkodásának eredményességére.
  • Nincs kép
    TételKorlátozottan hozzáférhető
    A szénhidrátok szerepe és helyes alkalmazásuk az egészséges és kóros táplálkozási formákban
    Simon, Anita; Máthé, Endre; Debreceni Egyetem::Mezőgazdasági- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar::Élelmiszertechnológiai Intézet; DE--Általános Orvostudományi Kar; Kincses, Sándorné; Debreceni Egyetem::Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar::Agrokémiai és Talajtani Intézet
    A chronic non communicable diseases, azaz a krónikus nem fertőző betegségek évszázadában élünk. A szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a malignus daganatok vették át a vezető halálokokat, és szinte az összes betegséget egy dolog köti össze, az elhízás. Óriási léptéket öltött az elhízás „járványa”, ebből a kóros állapotból egyenesen következik az összes többi már említett probléma, hatalmas terhet róva az egyénre, a környezetére és a gazdaságra egyaránt, hiszen az öregedő és elhízott társadalom komolyan financiális kihívásokat jelent globális szinten. Az egészségromlást célul kitűzve, karöltve a hiúsággal számos diéta mozgalom indult el főleg Amerikából már több évtizede, és ültetett el valós vagy téves információkat az emberek fejében az egészséget illetően. Manapság a „mindentőlmentes”, azaz a free from korszakban, mikor egyre több ételallergia, táplálkozással összefüggő megbetegedés üti fel a fejét, szinte teljes fejetlenség uralkodik a mindennapokban és az emberek tudatában, hogy tulajdonképpen, hogyan is kellene étkezni. A dolgozat lényege, hogy a szénhidrátok gyakorlati alkalmazárása konkrét ajánlásokat, receptúrákat mutasson be.
  • DSpace software copyright © 2002-2025
  • LYRASIS
  • DEENK
  • Süti beállítások
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Felhasználói szerződés
  • Kapcsolat
  • Súgó