Szerző szerinti böngészés "Simon, Anita"
Megjelenítve 1 - 5 (Összesen 5)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A csengeri járóbeteg központ kialakulásaSimon, Anita; Kristóf, Zsolt; Debreceni Egyetem::Egészségügyi Kar; DE--Egészségügyi KarA szakdolgozat a Csenger város és a kistérségébe tartozó emberek egészségügyhöz való hozzáférését taglalja. Bemutatom, hogyan alakult ki a Csengeri Alapszintű Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ és egy éves működését ismertetem. A dolgozatban szerepel a Európai Uniós pályázat ismertetése, melynek köszönhetően kezdhette meg működését a 2014-es évben a központ. A román határ közelsége okán szó esik benn a Romániai egészségügyről valamint az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról is.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A növényi alapú táplálkozásOrsó, Bianka; Simon, Anita; Debreceni Egyetem::Általános Orvostudományi Kar; DE--Általános Orvostudományi Kar; Pelles-Taskó, Beáta; Debreceni Egyetem::Általános Orvostudományi KarManapság a növényi alapú táplálkozás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek okai között szerepel a tejfehérjeallergia, tejcukorérzékenység, de a vegán étrend is. Sokan divatból választják ezt az életmódot, de vannak, akik ezzel próbálják csökkenteni az ökológiai lábnyomukat. A szakdolgozatomban szerettem volna egy átfogóbb képet kapni a Debreceni Egyetem hallgatóinak a tej és növényi italok fogyasztásának gyakoriságáról. Megvizsgáltam a növényi eredetű termékek összetételét, valamint azt is, hogy a fogyasztók miért választják ezeket az italokat a tehéntej helyett.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Nutrigenomika és obezitásSimon, Anita; Szász, István; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi Kar::Megelőző Orvostani Intézet; DE--Népegészségügyi Kar; Koroknai, Viktória; Debreceni Egyetem::Népegészségügyi KarA dolgozat középpontjában az egyik legnagyobb jelentőségű népegészségügyi probléma, az elhízás áll. Kialakulásának okaira nutrigenomikai vizsgálatok és genetikai kutatások próbálnak magyarázatot találni. Átfogóan és röviden képet ad az elhízásért felelős génekről, a gén polimorfizmusokról, és az obezogén tényezőkről.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Poli-ferr 2000 Műanyagfeldolgozó és Értékesítő Kft. vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi helyzete, valamint a tárgyi eszköz gazdálkodásának vizsgálataSimon, Anita; Fenyves, Veronika; DE--Gazdaságtudományi KarSzakdolgozatomban a Poli-Ferr 2000 Kft gazdasági helyzetét, tárgyi eszköz gazdálkodását vizsgáltam. A dolgozatom elején a szakirodalmi áttekintés részében bemutattam, hogy miért is van nagy szükség egy cégnél, hogy ezeket a vizsgálatokat elvégezze, és az eredményeket kielemezze. Szakirodalmak segítségével bemutattam milyen módszerek alkalmazása és számítások elvégzése szükséges ahhoz, hogy választ kapjunk a cég gazdálkodásának eredményességére.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A szénhidrátok szerepe és helyes alkalmazásuk az egészséges és kóros táplálkozási formákbanSimon, Anita; Máthé, Endre; Debreceni Egyetem::Mezőgazdasági- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar::Élelmiszertechnológiai Intézet; DE--Általános Orvostudományi Kar; Kincses, Sándorné; Debreceni Egyetem::Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar::Agrokémiai és Talajtani IntézetA chronic non communicable diseases, azaz a krónikus nem fertőző betegségek évszázadában élünk. A szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a malignus daganatok vették át a vezető halálokokat, és szinte az összes betegséget egy dolog köti össze, az elhízás. Óriási léptéket öltött az elhízás „járványa”, ebből a kóros állapotból egyenesen következik az összes többi már említett probléma, hatalmas terhet róva az egyénre, a környezetére és a gazdaságra egyaránt, hiszen az öregedő és elhízott társadalom komolyan financiális kihívásokat jelent globális szinten. Az egészségromlást célul kitűzve, karöltve a hiúsággal számos diéta mozgalom indult el főleg Amerikából már több évtizede, és ültetett el valós vagy téves információkat az emberek fejében az egészséget illetően. Manapság a „mindentőlmentes”, azaz a free from korszakban, mikor egyre több ételallergia, táplálkozással összefüggő megbetegedés üti fel a fejét, szinte teljes fejetlenség uralkodik a mindennapokban és az emberek tudatában, hogy tulajdonképpen, hogyan is kellene étkezni. A dolgozat lényege, hogy a szénhidrátok gyakorlati alkalmazárása konkrét ajánlásokat, receptúrákat mutasson be.