Szerző szerinti böngészés "Urai, Bianka"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A cékla, mint jelentős ásványi anyag forrásUrai, Bianka; Kincses Sándorné; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarSzámos növény fajt sorolhatunk a gyökérzöldségek közé, amelyek ismertsége, elterjedtsége rendkívül különböző. Európában a termesztésükkel az egész kontinensen foglalkoznak. Legnagyobb jelentőséggel a sárgarépa, a petrezselyem, a cékla, a retek, a pasztinák, a zeller, a torma és a csicsóka bír. Több országban is kevésbé közismert a cikória, a vajrépa és a feketegyökér. Ezek a növények is élelmi nyersanyagok, felhasználhatóak ételeink elkészítésénél, hozzájárulnak a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Témaválasztásomban egyrészt a szakmai kíváncsiság vezérelt, amikor is a cékla elemzését tűztem ki célul. Szerettem volna mélyebben megismerni ennek a növénynek jellemzőit és sajátosságait. Motivált az is, hogy viszonylag terjedelmes irodalma van a témának, aminek a feldolgozása segített az elemző munkámban. A céklát több oldalról kívánom bemutatni, valamint jelentőségét és szerepét is szeretném megismertetni. Mivel a globalizáció napjaink kulcsfogalmává vált, és az öntözés jelentősége is megnőtt, ezért a szakdolgozatomban feldolgozott kísérletben az eltérő vízellátottság hatását vizsgáltam a cékla termésmennyiségére és egyes beltartalmi paraméterei.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A sörhöz hozzáadott étcsokoládé hasznosulásának a vizsgálataUrai, Bianka; Alexa, Lóránd; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA kísérletem során kisüzemi körülmények között felsőerjesztésű, stout típusú söröket állítottam elő, amelyhez egy kisüzemi sörfőző berendezés állt rendelkezésemre. Azonos alapanyagokat alkalmaztam a két főzet esetén, viszont az egyiket dúsítottam étcsokoládéval a komlózás során, valamint az erjesztés végén csokoládés komlókivonattal. Ezáltal, úgymond egyrészt innovatív jelleggel ruháztam fel az italomat, másrészt pedig lehetőségem nyílt arra, hogy vizsgáljam, hogy milyen mértékben módosította az egyes paramétereket és minőségi jellemzőket a kontroll sörhöz képest.