Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Mezőgazdaságtudományi Kar
Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
(vezető: Dr. Komlósi István)
Agrártudományi doktori tanács
D52
Doktori programok:
- Állatitermék-előállítás
(programvezető: Dr. Jávor András) - Takarmányozás, halbiológia
(programvezető: Dr. Babinszky László) - Szaporodásbiológia
(programvezető: Dr. Rátky József) - Genomika
(programvezető:Dr. Kusza Szilvia) - Állatnemesítés - Génmegőrzés, Állatökológia
(programvezető: Dr. Komlósi István)
Böngészés
Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola Tárgyszó szerinti böngészés "antibiotic resistance"
Megjelenítve 1 - 2 (Összesen 2)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető Microbiological characterization of unpasteurized sheep milkTema, Andualem Tonamo; Komlósi, István; Peles, Ferenc Árpád; Állattenyésztési tudományok doktori iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Állattenyésztési TanszékThe microbial count in fresh milk of healthy ewe is low. However, contamination occurs during milking, handling, transportation, and processing. Therefore, in this study, udder surface, milk and some cheese samples were examined for bacteriological (total plate count, Enterobacteriaceae, E. coli, and S. aureus, psychrotrophic and lactic acid bacteria) counts. Furthermore, determination of the coefficient of correlation between the major bacterial counts; California Mastitis test (CMT); and staphylococcal and lactic acid bacteria strains were characterized. CMT score was recorded only in 16 (12.9%) udder half milk samples. The overall total plate count mean value was 2.5 ± 0.8 lg CFU/cm2, 3.1 ± 1.1, and 7.0 ± 0.9 lg CFU/mL in udder surface, individual raw and bulk tank milk (BTM) samples, respectively. In the case of Enterobacteriaceae count, the overall mean value was 1.2 ± 0.7 lg CFU/cm2, 1.9 ± 0.8 and 5.1 ± 0.9 lg CFU/mL in udder surface, individual raw and BTM samples, respectively. Enterobacteriaceae count value were ranged from 0.0 ± 0.0 to 5.5 ± 0.2 lg CFU/g in cheese samples. E. coli was not detected in any of udder surface and individual raw milk samples. E. coli count in chives-flavoured and garlic-flavoured-smoked cheese samples failed to meet regulatory standards. S. aureus was detected in only two udder surface (2.6%) and six individual raw milk samples (7.0%). S. aureus was detected in only two BTM (20%) samples of Farm III. S. aureus count mean value was 5.7 ± 0.2 lg CFU/g in chives-flavoured cheese and not detected in the other cheese types. Psychrotrophic bacteria count was 4.3 ± 1.0 and 3.6 CFU/mL in BTM samples of Farm III and IV respectively. Lactic acid bacteria count in BTM obtained from Farm III and IV was 6.7 ± 0.4 and 4.2 lg CFU/mL, respectively. The mean of lactic acid bacteria count was 7.5 ± 0.1 and 6.5 ± 0.3 lg CFU/g in garlic-flavoured-smoked cheese and garlic-flavoured cheese, respectively. Weak to moderate positive correlations were observed between the bacterial count pairs evaluated. Four bacterial phyla (Actinobacteria, Bacteroidetes, Firmicutes, and Proteobacteria) were present in milk samples analysed for microbiota taxonomic profile. Furthermore, the resistance against tetracycline was observed in six S. aureus, and penicillin G, tetracycline, trimethoprim/sulfamethoxazole, and erythromycin resistance was detected in at least one of five resistant coagulase-negative staphylococci strains. Eight lactic acid bacteria strains were resistant to at least one of the two antibiotics (cefoxitin and tetracycline). Also, SE genes were detected in 25 S. aureus and one coagulase-negative Staphylococcus strains in which SEC was the most prevalent, being detected in 17 S. aureus strains.Tétel Szabadon hozzáférhető A tej mikrobiológiai minőségére ható tényezők vizsgálata és a tejből izolálható Staphylococcus aureus törzsek jellemzőinek elemzéseSzabóné Petróczki, Flóra Mária; Peles, Ferenc Árpád; Béri, Béla; Petróczki, Flóra Mária; Állattenyésztési tudományok doktori iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Élelmiszertudományi IntézetA dolgozatomban a fajtának, a laktáció stádiumnak, a laktáció számnak és az évszaknak a tej mikrobiológiai minőségére gyakorolt hatását, valamint a vizsgálatba bevont hét tejtermelő telepen a Staphylococcus aureus előfordulását vizsgáltuk, továbbá feltérképeztük a tejből izolálható törzsek jellemzőit. A mikrobiológiai vizsgálatok (összcsíraszám, kóliform csíraszámszám, S. aureus szám meghatározása) mellett a tejmintákból izolált S. aureus törzsek tulajdonságainak vizsgálata volt a cél; többek között a hemolizin termelő képesség, az antibiotikum érzékenység, az enterotoxin termelő képesség és az spa típus meghatározása. Az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. által havonta vett tejminták vizsgálati eredményeiből származnak két telep egyedeinek napi tejmennyiségére, tejük zsír- és fehérjetartalmára, szomatikus sejtszámára vonatkozó adatok. Az eredmények alapján a következő megállapításokat tettük: - A szarvasmarha fajták (holstein-fríz, jersey) miatt eltérő tejzsír és tejfehérje tartalom nem vonja maga után a tej mikrobiológiai állapotának változását azonos tartási körülmények esetén. - Egy hazai nagyüzemi tejtermelő telepen végzett vizsgálatok eredményei alapján nem mutatkozott különbség az összcsíraszámban az első laktációs tehenektől vett tejminták és a többször ellett tehenektől vett tejminták között. - A tejtermelő tehenek laktációjának különböző stádiumából vett tejmintákban nem volt különbség az összcsíraszám és a kóliform baktériumok telepszámait illetően két tejtermelő telep egyikében sem. - Egy magyarországi nagyüzemi tejtermelő telep esetében a S. aureus törzsek 83%-ára β-hemolízis és penicillin G rezisztencia volt jellemző. Egy másik telep esetében a törzsek 81%-ára α és β-hemolízis jellemző, továbbá valamennyi törzs érzékeny volt a cefoxitinre, klóramfenikolra, klindamicinre, eritromicinre, gentamicinre, penicillin G-re, tetraciklinre, trimetoprim/szulfametoxazolra. - A tejtermelő telep esetében a S. aureus törzsek 67%-ára t164 spa típus és a seg, sei, selm, seln, selo enterotoxint kódoló gének hordozása volt jellemző. Egy másik telep esetében a törzsek 87%-ára t267 spa típus volt jellemző és egyik törzs sem hordozott klasszikus enterotoxint kódoló géneket, illetve seg, seh, sei, sej, selm, seln, selo, ser géneket.