Fogyasztói tejféleségek eltarthatósági vizsgálata

Dátum
2010-11-08T10:41:32Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

A tejtermékek táplálkozás egészségügyi szempontból nagyon jelentős élelmiszerek, hiszen kiemelkedő biológiai értékkel rendelkeznek. Tárolási vizsgálatokat végeztem az Abaújtej Közös Vállalat laborjában. A vizsgálatra a cég 2,8%-os dobozos tejét, és a 3,5%-os zacskós tejét választottam ki. A termékeket a gyártás napján, valamint a fogyaszthatósági idő lejárta után vizsgáltam. A célkitűzésem az volt, hogy megtudjam, ideális tárolási feltételek mellett a fogyasztói tejféleségek meddig fogyaszthatóak. A vizsgálat során végeztem érzékszervi bírálatot, savfok szám meghatározást és mikroba-, enterobakterszám valamint penész-, élesztőgomba szám meghatározásokat. A zacskós tej esetében összesen 80 mintát a dobozos tej esetében 130 mintát vizsgáltam meg összesen. Az eredmények alapján mindkét tej esetében jelentősen megnőtt a minőség-megőrzési idő, a megfelelő tárolási körülmények között. Ezért nagyon fontos a hűtőlánc, mert mint a vizsgálataimból is látszik egy friss terméket, melynek igen rövid a fogyaszthatósági ideje, ideális hőmérsékleten akár a szavatossági idő után is biztonságosan lehet fogyasztani. A megfelelő hűtőlánccal késleltethetőek lennének a fogyasztók számára problémát okozó romlási folyamatok, valamint a gyártók számára állandó problémát jelentő visszaérkező áruk mennyiségét is csökkenteni lehetne, melyeket a szavatossági időn belül jelentkező minőségi problémák miatt küldenek vissza.

Leírás
Kulcsszavak
tej, eltarthatóság, savfok, mikrobaszám
Forrás