A magyar ásványvizek mikrobiológiai vizsgálata
Dátum
2011-05-24T10:12:24Z
Szerzők
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt
Vizsgálataimat a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, Miskolci Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumában végeztem. Szintén innen kaptam adatokat az ásványvízzel kapcsolatos vizsgálatokról, melyeket az alábbi baktériumok kimutatása céljából végeztek:
- E. coli
- Coliformok
- Enterococcusok (fekális streptococcusok)
- Pseudomonas aeruginosa
- Szulfit-redukáló Clostridiumok
- Teljes élő mikrobaszám (mezofil aerob baktériumok 22°C-on és pszichrofil aerob baktériumok 37°C-on) A telepszám vizsgálatot lemezöntéses módszerrel, a többi baktériumra kiterjedő vizsgálatot pedig membránszűréses módszerrel végeztem, a szabványokban leírtak szerint. Szakdolgozatomban arra kerestem a választ, hogy a magyar ásványvizek mikrobiológiailag mennyire tiszták, milyen számban tartalmaznak határérték felett mikrobákat.
Leírás
Kulcsszavak
ásványvíz, indikátorok, mikrobiológia, higiénia, minőség