A magyar ásványvizek mikrobiológiai vizsgálata

Dátum
2011-05-24T10:12:24Z
Folyóirat címe
Folyóirat ISSN
Kötet címe (évfolyam száma)
Kiadó
Absztrakt

Vizsgálataimat a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, Miskolci Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriumában végeztem. Szintén innen kaptam adatokat az ásványvízzel kapcsolatos vizsgálatokról, melyeket az alábbi baktériumok kimutatása céljából végeztek:

  • E. coli
  • Coliformok
  • Enterococcusok (fekális streptococcusok)
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Szulfit-redukáló Clostridiumok
  • Teljes élő mikrobaszám (mezofil aerob baktériumok 22°C-on és pszichrofil aerob baktériumok 37°C-on) A telepszám vizsgálatot lemezöntéses módszerrel, a többi baktériumra kiterjedő vizsgálatot pedig membránszűréses módszerrel végeztem, a szabványokban leírtak szerint. Szakdolgozatomban arra kerestem a választ, hogy a magyar ásványvizek mikrobiológiailag mennyire tiszták, milyen számban tartalmaznak határérték felett mikrobákat.
Leírás
Kulcsszavak
ásványvíz, indikátorok, mikrobiológia, higiénia, minőség
Forrás